Lakše od crnog vina s više različitih okusa, bijelo vino smatra se jeftinijim od vrhunskih crnih vina. Osim toga, bijelo vino razlikuje se od crnog zbog toga što je kiselije jer imaju puno manje tanina, gorkog sastojka kože grožđa koji crnom vinu daje boju i karakterističan okus.
Nastavi čitati Činjenice o bijelom vinu
-
-
Došlo doba da se vino proba
Malo je ljubitelja vina koji nisu, već na samom početku razvijanja svog osobnog
vinskog ukusa, poželjeli čuvati vina u svom vlastitom vinskom podrumu.
Nastavi čitati Došlo doba da se vino proba -
VINO I KOMEDIJA
Najpoznatije piće koje se već tisućama godina najbolje slaže uz doslovno sve prilike. No, jeste li znali da su vino i komedija išli „ruku pod ruku“?
Nastavi čitati VINO I KOMEDIJA -
Nije sve tako crno
Uz graševinu koja je iznimno popularna u Lijepoj našoj,jedno od najpopularnijih vina je
Chardonnay, čija je domovina, što se lako da zaključiti po samom nazivu – Francuska.
Nastavi čitati Nije sve tako crno -
Najskuplja vina na svijetu
Što definira skupoću vina? Po čemu je jedno vino skuplje od drugoga? Je li riječ samo o kvaliteti i vrsti grožđa koje se koristi za proizvodnju vina? Ili i starost vina igra ulogu? Više o svemu saznajte u nastavku koji slijedi.
Nastavi čitati Najskuplja vina na svijetu -
ČOKOLADA I VINO ZA DUŠU
Ah, kako započeti tekst koji spaja dvije velike ‘ovisnosti’ ? Ima li išta ljepše i ukusnije od degustacije vina i čokolade?
Nastavi čitati ČOKOLADA I VINO ZA DUŠU -
Bansko brdo
Priča o našim vinima počinje na južnim padinama Banskog brda, koje se naziva i
”hrvatska Toscana”.
Nastavi čitati Bansko brdo -
Proizvodnja vina: uzgoj vinove loze i berba grožđa
Vinogradi su područja namijenjena uzgoju vinove loze za proizvodnju grožđa i vina. Kvaliteta plodova vinove loze ovisi o okružju u kojem se vinograd nalazi, odnosno o klimatskim uvjetima kojima je vinograd izložen.
Nastavi čitati Proizvodnja vina: uzgoj vinove loze i berba grožđa -
Ritual
Rujan je mjesec kada dozrijeva grožđe u vinogradima i kada počinju berbe. Pravo je vrijeme
da u svoj svijet uvrstite i ritual svakodnevnog ispijanja čaše vina (ukoliko to naravno još uvijek ne radite).
Nastavi čitati Ritual -
Najstarija vina i najstarije vinarije
Vino ima iznimno dugu i bogatu povijest koja seže čak i prije postojanja pisanih zapisa. Jedna teorija govori da je fermentacija alkohola započela negdje između 10000 i 8000 godina prije Krista zahvaljujući prelasku iz nomadskog u sjedilački način života. Budući da su ljudi boravili na jednom mjestu, počeli su uzgajati usjeve koji su na kraju doveli do proizvodnje vina.
Nastavi čitati Najstarija vina i najstarije vinarije