Proljeće je vrijeme koje vinogradari i vinari s nestrpljenjem iščekuju jer označava početak nove vegetacijske sezone. To je vrijeme kada se biljke bude iz zimskog sna i počinju intenzivno rasti i razvijati se. U vinogradima se tijekom proljeća obavljaju mnogi važni poslovi koji će utjecati na konačni prinos i kvalitetu grožđa i vina.

Jedan od prvih proljetnih zadataka je rezidba vinove loze. Posao je to koji se obavlja tijekom zime i rane proljetne sezone, a uključuje uklanjanje suvišnih izbojaka i grana kako bi se održala ravnoteža između količine lišća i grozdova. Mi smo našu rezidbu već obavili kako bismo se što bolje pripremili za novu sezonu.

Ove vam godine donosimo pregršt noviteta. Između ostalog planiramo proširiti lepezu proizvoda pa tako uvodimo u ponudu merlot, frankovku, chardonnay, cabernet sauvignon, traminac i muškat žuti. No, ono što nas najviše veseli je činjenica da u Baranju donosimo najstariju lozu na svijetu.

Naime, službeno se najstarija loza na svijetu nalazi u Sloveniji, u Mariboru. Loza je to stara najmanje 450 godina, poznata pod nazivom trs modre kavčine. Ovaj je trs ondje poznat pod nazivom Stara trta. Vjeruje se da je posađena krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedali Turci. Srećom, loza je preživjela sve borbe jer se nalazi na kući koja je bila dijelom gradski zidina. Sada je pretvorena u suvremenu vinoteku i muzej.

Zanimljiva je činjenica da svake godine samo 15 njezinih reznica Mariborčani daruju različitim fizičkim i pravnim osobama, ali je za takvo što potrebna posebna dozvola gradskih vlasti odnosno struke, pa se rijetko tko može pohvaliti da u vlasništvu ima reznicu najstarije loze na svijetu. Stoga smo posebno ponosni što smo na našu zamolbu dobili pozitivnu povratnu informaciju iz kabineta župana Mestne občine Maribor s viješću da je naša molba prihvaćena.

Primopredaja će biti obavljena 11. ožujka u Mariboru, kada se u Mariboru održava tradicionalna svečanost 44.rezidbe, jedna od mnogih vinski festivala u Mariboru.

Reznica će u tegli ostati do travnja, kada će biti posađena kod naše kušaonice u nazočnosti slovenskih vinskih vitezova i ostalih gostiju.

Ovoga proljeća sadimo na 2 i pol hektara. Kao što znamo, sadnja je ključni korak u proizvodnji vina. Ovaj proces zahtjeva pažljivo planiranje i provođenje kako bi se osigurala zdrava i produktivna biljka.

Prije same sadnja jako je važno pripremiti sami teren, odn. obogatiti tlo hranjivim tvarima. Nakon toga slijedi izbor zdrave i kvalitetne sadnice.

Sadnju planiramo obaviti u rano proljeće, kada je naša zemlja idealna. Vrlo je važno zemlji, odn. sadnici osigurati dovoljno vlažnosti i hranjivih tvari za rast i razvoj vinove loze, kao i uklanjanje korova i drugog bilja kako bi loza mogla neometano rasti i razvijati, a kako bismo mi, a u konačnici i vi obili što bolju kvalitetu grožđa te samog vina.

Veselimo se što ćemo u Baranju donijeti najstariju lozu te time još jednom potvrditi da su grožđe i vino već dugo ugrađeni u samu srž Baranje.