Lakše od crnog vina s više različitih okusa, bijelo vino smatra se jeftinijim od vrhunskih crnih vina. Osim toga, bijelo vino razlikuje se od crnog zbog toga što je kiselije jer imaju puno manje tanina, gorkog sastojka kože grožđa koji crnom vinu daje boju i karakterističan okus.

Zatim, bijelo vino starenjem ne postaje bolje, ali naravno, kao u svemu, i ovdje postoji nekoliko izuzetaka.
Dok je za proizvodnju crnog vina potrebno tamnije grožđe, bijelo vino proizvodi se od svijetlih grozdova bijele, žute ili zelene boje. Iako se šampanjac smatra vrhunskim bijelim vinom, gotovo sva najskuplja vina na svijetu su upravo crna. Osim toga, bijelo vino proizvodi se nakon što se ukloni koža s grožđa i sjemenke te se iste pomiješaju s kvascem i odleže neko vrijeme u bačvama od nehrđajućeg čelika.
Da bi kiselost i lagani voćni okusi bijelog vina bili osvježavajući i svježi, prije posluživanja ono treba biti na nižim temperaturama. Ovo je ujedno niža temperatura od skladištenja crnih vina. Osim toga, bijelo vino najbolje je poslužiti u tanjim staklenim čašama koje se koriste i za crno vino.
Iako je bijelo vino općenito puno lakše od crnog vina, postoje i iznimke. Brojna francuska vina poput Burgundca poznata su po punijem tijelu. Bijelo vino je kiselo, a razina kiselosti varira: može biti manje, više ili srednje kiselo vino. Grožđe rizling ima najvišu razinu kiselosti od svih vrsta bijelog grožđa, dok vina koja se proizvode od sivog pinota imaju prilično nisku razinu kiselosti. Bijela vina koja su kiselija obično su gorča, dok ona s nižim udjelom kiselina mogu biti blaža, a samim time i manje zanimljiva.
Okusi bijelog vina umnogome se razlikuju. Okusi voća poput banana, jabuka, krušaka, breskve ili citrusa karakteristična su za Chardonnay.

Bijelo vino dobro je za zdravlje kože

Prema mišljenju stručnjaka za zdravlje i njegu kože, bijelo vino sadrži veliku količinu antioksidanta koji pridonose zdravlju vaše kože. Osim toga, sadrži vinsku kiselinu koja učinkovito potiče razvoj novih stanica na koži. Zbog posebnih svojstava prisutnih u bijelom vinu, umjerena konzumacija može spriječiti pojavu akni na licu. Postoji i veliki potencija za borbu protiv slobodnih radikala čime se promiče mladenačka i sjajna koža. Bijelo vino sprječava štetne učinke slobodnih radikala što inače dovodi do ranih znakova starenja koji se razvijaju na koži. Dakle, istraživanja su pokazala da bijelo vino ima puno više pozitivnog učinka na kožu u odnosu na crno vino.

Sprječava pojavu akni

Umjerena konzumacija bijelog vina sprječava djelovanje slobodnih radikala čime se smanjuje rizik od pojave akni. Redovna primjena bijelog vina ne samo da pomaže u borbi protiv akni nego i potiče zdravu, mekanu i podatnu kožu. Zbog antiseptičkih i protuupalnih svojstava bijelog vina, ono također pomaže u čišćenju kože. Jednostavno uzmite vatu, umočite u bijelo vino i nanesite na lice. Nakon što se li koža osuši, isperite lice hladnom vodom. Bijelo vino jednako je djelotvorno i kada govorimo o tamnim mrljama na licu.

Zaštita od sunca

Bijelo vino sadrži esencijalne aminokiseline koje pomažu u zaštiti kože od oštećenja nastalih zbog prekomjernog izlaganja na suncu. Reaktivni kisik u kombinaciji sa štetnim UV zrakama reagira s kožom kako bi uništio stanice i uzrokovao opekline. Međutim, antioksidanti u bijelom vinu pomažu u formiranju zaštite barijere čime se smanjuje rizik od oštećenja kože uzrokovanih sunčevim djelovanjem. Isto tako, smanjuje se rizik i od raka kože. Sve što trebate učiniti je dodati malo bijelog vina u kremu za sunčanje i nanijeti na kožu. Jednako tako, možete presipati bijelo vino u praktičniju bočicu sa sprejom i nanijeti na kožu.
Bez tih snažnih polifenola, bijelo vino i dalje uspijeva zadržati svoje pozitivne karakteristike. Istraživanja su pokazala da starije bijelo vino sadrži vrlo korisne kemikalije osim alkohola koje su dobre za zdravlje ljudi.
Osim toga, bijelo vino pomaže u obnovi endotelnih stanica. Endotelne stanice usmjeravaju krvne žile, zbog čega se bijelo vino smatra jednako zdravim za zaštitu srca kao i crno vino.
Za istraživanje iz 2018. godine koje je objavljeno u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry koristili su se polifenoli iz bijelog vina i time su se hranili miševi. Rezultati istraživanja pokazali su manji rizik od razvoja problema koji dovode do Alzheimerove bolesti.

Bijelo vino potiče mršavljenje

Čini se da su danas svi na nekoj vrsti dijete. Jeste li znali da bijelo vino sadrži one magične antioksidante o kojima toliko često čujete puno toga? Upravo ti antioksidanti pomažu vam u sužavanju struka. Antioksidanti promiču gubitak težine onda kada se pridržavate pravila koje govori jedna do dvije čaše bijelog vina na dan. Jasno je da ne smijete pretjerivati, jer veća količina vina može imati suprotni učinak zbog pretjeranog gomilanja kalorija.

Poboljšava zdravlje i funkciju pluća

Istraživanja provedena na Sveučilištu Buffalo pokazala su da bijelo vino može pomoći u održavanju zdravlja vaših pluća. Čak i puno bolje nego što to čini crno vino. Razlog tome leži u sadržaju bogatom antioksidantima.

Poboljšava zdravlje srca

Čaša do dvije bijelog vina na dan smanjuje rizik od srčanih bolesti za 25%. Iako je dokazano da je koža grožđa bogata antioksidantima i hranjivim tvarima (a koža se ne koristi u proizvodnji bijelog vina), nedavno je otkriveno da je pulpa grožđa jednako zdrava za čovjeka.
Ne izaziva mamurluk: srodni kemijski produkti fermentacije alkohola uzrokuju mamurluk. Većina okusa i arome pića dolazi od ovih sastojaka. Budući da bijelo vino sadrži puno manje tih kemijskih produkata u usporedbi s crnim vinom, pijenje bijelog vina može vam pomoći da sutradan izbjegnete glavobolju, mučninu i mamurluk.

Najpopularnija bijela vina

Graševina: najzastupljenije vino u kontinentalnim vinogorjima, a proizvodi se od najpoznatije bijele sorte vinove loze. Sadrži nešto veći udio šećera te nešto manji postotak kiselina. Zelenkasto žute je boje, skladnog okusa i arome.

Chardonnay: vino koje se dobiva od francuske sorte bijelog grožđa, a ime je dobilo po selu u kojem se počela uzgajati. Osim u Francuskoj, ova vinska sorte uzgaja se i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Riječ je o laganom vinu voćne arome.

Bijeli pinot: dobiva se od bijele sorte vinove loze. Ova su vina prilično ispunjena alkoholom, no ugodne su arome i skladnog okusa. Uspijeva u svim kontinentalnim predjelima Hrvatske.
Od ostalih bijelih vina izdvajamo Traminac, Muškat žuti, Graševinu Classic, Graševinu jarčevo brdo te Graševinu premium.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *