Žene i vino su tema koja se proteže kroz povijest i kulture diljem svijeta.

Vino ima dugu povijest kao jedan od najomiljenijih napitaka u svijetu, a u nekim se kulturama smatra čak i umjetnošću.

Tijekom povijesti vinogradarstvo i vinarstvo smatrani su muškim aktivnostima, no u današnje vrijeme sve više žena preuzima tu ulogu te postaju uspješne vinogradarke i vinarice.

Bez obzira na „muški posao“, žene su i kroz povijest bile aktivno uključene, kako u proizvodnju, tako i u konzumaciju vina. Od starih Grkinja koje su obožavale Dioniza pa do suvremenih vinarica.

Iako su žene bile aktivne u proizvodnji vina još od Antike, bilo je malo priznanja za njihov doprinos. Danas se ta situacija mijenja, a žene sve više preuzimaju vodeću ulogu u proizvodnji vina, kako u tradicionalnim vinogradarskim područjima, tako  u novim regijama koje su nedavno započele sa proizvodnjom vina. Također, danas sve više žena u svijetu postaje sommelierima i stječe znanje o vinima koje im omogućuje da postanu izvrsni poslužitelji i znalci u restoranima i vinarijama.

 

Kulturna percepcija

Kroz povijest, kulturne percepcije žena i vina bile su složene i varirale su ovisno o kulturi i vremenskom periodu. U nekim kulturama, žene su bile ohrabrivanje da piju vino, jer se smatralo da će to povećati njihovu plodnost, dok su u drugim kulturama smatrane neprimjerenima ako su pile alkohol.

U nekim društvima, žene su bile izuzete iz sudjelovanja u društvenim situacijama u kojima se pije vino. Danas društvo postaje sve otvorenije prema ženama koje uživaju u vinu i postaju znatiželjne i obrazovane o svijetu vina.

 

Žene i konzumacija vina

Žene su sve češći konzumenti vina, iako se njihova konzumacija i dalje razlikuje od muške. Primjerice, žene su sklonije konzumiranju vina u društvenim okruženjima, kao što su večere i zabave, dok muškarci češće piju sami ili u muškom društvu. Također, žene se često opredjeljuju za lakša vina poput bijelih i rosea.

Osim toga, mnoge vinarije nude posebne degustacijske menije s jelima koja se savršeno slažu s vinom, a neki organiziraju i specijalno događaje posebno za žene.

Bez obzira, jeste li poznavatelj vina ili tek ulazite u svijet vina, uživajte u ovom nektaru bogova.