Proljeće je vrijeme koje vinogradari i vinari s nestrpljenjem iščekuju jer označava početak nove vegetacijske sezone. To je vrijeme kada se biljke bude iz zimskog sna i počinju intenzivno rasti i razvijati se. U vinogradima se tijekom proljeća obavljaju mnogi važni poslovi koji će utjecati na konačni prinos i kvalitetu grožđa i vina.
-
-
KLET U BARANJI
Svaka dugotrajna i uspješna priča gradi se postupno, korak po korak. Nakon otvaranja same vinarije otvorili smo i vinoteku, a potom i kušaonicu, a našu vinsko – turističku priču smo zaokružili otvaranjem kleti.
Nastavi čitati KLET U BARANJI -
FRANCUSKI PARADOKS
Kao ljubitelji vina i hrane, često smo izazvani svojim životnim odabirima: prehranom, alkoholom, pa čak i novcem koji trošimo na užitke. Ali što ako bismo vam rekli da s inteligentnim navikama možete kušati najnevjerojatnija vina (i hranu) i biti u odličnoj formi? Još bolje, što ako biste mogli živjeti duže i uživati u životu na prehrani bogatoj vinom?
Nastavi čitati FRANCUSKI PARADOKS -
OBIČAJI BOŽIĆA
Božić je bez sumnje najljepši blagdan u godini. Običaji proslave Božića su raznoliki, a upravo ta raznolikost govori o kulturnom bogatstvu naše zemlje.
Nastavi čitati OBIČAJI BOŽIĆA -
Vino kao lijek – 2. dio –
Stres i prehlade pod kontrolom – za one koji su pod konstantnim stresom, preporuča se u predasima tijekom dana popiti polako i s uživanjem 2 dl vina, najbolje svoga omiljenog Muškata ili Graševine jarčevo brdo. Pritom važi pravilo da bijela vina daju poticaj, dok crna više ublažavaju i smiruju.
Nastavi čitati Vino kao lijek – 2. dio – -
Vino kao lijek – 1. dio –
”Vino je najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih lijekova i najslasnije od svih životnih namirnica”, tvrdio je grčki filozof Plutarh (45. – 125. g), a da ovo nije puko ”filozofiranje” dokazuje mnoštvo činjenica o ljekovitosti vina, kako iz povijesti, tako i iz suvremenog doba.
Nastavi čitati Vino kao lijek – 1. dio – -
Alkoholno vrenje – fermentacija
Definicija vina glasi „Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod, dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa“. Dakle bez alkoholnog vrenja nema ni vina. Alkoholno vrenje je anaerobna transformacija šećera u etanol i ugljični dioksid uz pomoć kvasca.
C6H12O6 →2CH3CH2OH + 2CO2
Nastavi čitati Alkoholno vrenje – fermentacija -
Savjeti za degustaciju vina
Smatra se da je vino najstarije piće na svijetu; jedni izvori govore da se vino prvi puta konzumiralo na području Kine prije 9000 godina, odnosno 7000 godina prije Krista! Dokazi o konzumaciji vina u Europi sežu iz 6000. godina prije Krista, a nađeni su u Gruziji.
Nastavi čitati Savjeti za degustaciju vina -
Činjenice o crnom vinu
Vino ima dugu i fascinantnu povijest te se smatra vrlo starim pićem. Crno vino je jedno od najpopularnijih vrsta vina kada ih dijelimo prema boji.
Nastavi čitati Činjenice o crnom vinu -
Činjenice o bijelom vinu
Lakše od crnog vina s više različitih okusa, bijelo vino smatra se jeftinijim od vrhunskih crnih vina. Osim toga, bijelo vino razlikuje se od crnog zbog toga što je kiselije jer imaju puno manje tanina, gorkog sastojka kože grožđa koji crnom vinu daje boju i karakterističan okus.
Nastavi čitati Činjenice o bijelom vinu