Karanac je naselje smješteno na području Istočnohrvatske ravnice u općini Kneževi Vinogradi. Naselje se prvi puta spominje davne 1357. godine te je imalo status kraljevskog sela. Kada je Baranja od 1526. do 1687. godine bila pod Turcima, na prostorima današnjeg Karanca bila su tri sela: Arki, Rév i Karanča.

Selo Arki nalazi se na brdu u jednoj dolini sjeverozapadno od današnjeg sela Karanca na kojoj su danas plantaže vinograda. Jedan od vinograda je i naš vinograd Hunjar.Drugo selo Rév bilo je smješteno u današnjem ataru prema selu Kozarcu.

Danas je Karanac zasigurno najpoznatije selo u cijeloj Baranji te je osobito zanimljivo turistima koje se ovdje zateknu.

Karanac karakterizira tradicionalna arhitektura  u kojoj do izražaja dolaze dugački trijemovi i izdužene kućice čiji su zidovi oslikani najrazličitijim motivima.

Nerijetko možete vidjeti da svaki trijem krasi nekoliko desetaka vezica crvenih paprika koje su ondje ostavljene da se suše, a ujedno pridonose posebnom štihu i jedinstvenom ugođaju.

U etno selu Karanac poznati su ugostiteljski objekti: Baranjska kuća, naša Kušaonica i vinoteka Svijetli dvori, Sklepić, Ivica i Marica, Tri mudraca,Farma i Bakine čarolije.

Baranjska kuća obiteljski je restoran koji oživljava stare i skoro zaboravljene recepte, a u tome veliku ulogu imaju novoizgrađene zemljane krušne peći.  Za sve ljubitelje čobanca, fiš paprikaša, perkelta od soma i ostalih slavonskih specijaliteta Baranjska kuća idealan je odabir.

Također se i nalazi  u tzv. ulici „Ulici zaboravljenog vremena“. Riječ je o projektu započetom prije 13 godina koji treba predstavljati popratni sadržaj ovog obiteljskog restorana. Kako sami naziv kaže, ovdje se možete vratiti u povijest i prisjetiti se prošlosti pogledom na jedinstvene radionice koje su opet oživjele.

U Ulici zaboravljenog vremena nalaze se lončarska, bačvarska i stolarska radionica. Za sve ljubitelje tkalačkog stana, ovdje je i tkalačka radionica koja će vas prisjetiti na davno korišteni zanat. Na vašem putovanju kroz Baranju preporučujemo vam da svakako zastanete u Ulici zaboravljenog vremena kako biste stekli nova i zanimljiva saznanja o načinu izrade drvenih klompi i bačvi. Na obližnjem mlinu svakodnevno se melje kukuruzno brašno koji se koristi u prehrani.

Osim radionica, u ulici do izražaja dolazi i brijačnica, a prije ručka popijte aperitiv i zasladite nepce jednom rakijom od šljiva u gostionici Pod kruškom.

Vinarija i kušaonica Svijetli dvori najpoznatija je u ovome kraju. Zahvaljujući plodorodnim vinogradima te idealnoj klimi i okruženju u kojem se nalazi, svake se godine uberu velike količine grožđa koje se koriste za proizvodnju vlastitog vina od kojih izdvajamo uvijek popularnu graševinu.

Vinarija se nalazi u samom središtu etno sela, stoga je na vašem putovanju kroz Baranju  nikako ne biste smjeli izostaviti. Uživajte u prekrasnom ambijentu, dobroj hrani i kapljici te ljubaznosti i velikodušnosti domaćina.

Seljačko domaćinstvo Tri Mudraca nudi vam mogućnost doživljaja seoskog života u živopisnom selu Karanac u središtu Baranje, podno nevelikog, ali prirodno zanimljivog Baranjskog brda. U nizu “ušorenih” panonskih kuća, nalazi se i jedna “građanska”, a u njoj vas čeka gazda Apel sa svojom obitelji. Dan započnite “štamplicom” rakije za aperitiv, zatim kušajte domaću baranjsku kuhinju poput fiša, čobanca, sarme i vepra “na divlje”, zalijte to odličnim baranjskim vinima, a za desert probajte jela poput jednostavnog, ali vrlo ukusnog “kaiser šmarna”.

Nakon odmora poslije ručka, odvažite se na adrenalinsku vožnju off-road automobilom kroz polja i brdske udoline. Za hrabrost najbolje je popiti još po jednu rakijicu, ovaj put onako “bećarski” iz “čokanjčića” i zatim krenuti terencem kroz vinograde i stare šljivike. Probajte i koliko ste dobri u streličarstvu i u mnogim drugim sportskim aktivnostima

U Karancu je osobito popularno i seosko gospodarstvo Ivica i Marica. Privatno obiteljsko imanje koje ne samo da je zanimljivo odraslima već i djeci. Ovdje imate mogućnost jahanja konja, vožnje fijakerom… Možete se rolati, voziti bicikl ili organizirati proslavu rođendana.

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica ponajprije nudi usluge smještaja odnosno noćenja s domaćom hranom po vašem izboru. Za vrijeme lijepih i sunčanih dana uživajte u šetnji ovim prekrasnim krajolikom; na raspolaganju vam stoje štapovi za nordijsko hodanje. Budite dio najrazličitijih radionica koje se ovdje osmišljavaju i provode kako bi vaš boravak bio što ljepši i ugodniji. Svakodnevno, ili prema narudžbi, ovdje se održavaju i tamburaške večeri te večeri romske glazbe. Svakako ne zaboravite na odmor u ležaljkama s pogledom na netaknutu prirodu. Opustite se i uživajte u jedinstvenim zvucima prirode dok u suton, vi i vaša bolja polovica, kušate kapi najboljeg vina iz cijeloga kraja.

Ako želite izbjeći gradsku vrevu barem na dva dana te uživati u prirodnim ljepotama, idilično seosko gospodarstvo Ivica i Marica nudi pravu oazu mira te je zaista najbolji odabir.

Sklepić je gospodarstvo iz 1897. godine koje nudi niz starinskih ugođaja proteklih vremena kada su se prašnjavim putevima vozili fijakeri, ribarili alasi, živjeli salaši i pjevali bećari.

Odsjeda se u jednoj od 6 dvokrevetnih soba s vlastitim ulazom i kupaonom ili u dvije četverokrevetne sobe što čini ukupno 20 ležajeva.
Nakon što se ugodno smjestite možete pogledati etno-zbirku s oko 2000 predmeta, radionicu lončarstva, špajzu, kovačnicu, najdublji podrum, čardak, konje i konjsku opremu.

S etno zbirkom nude dnevni posjet, degustaciju domaćih proizvoda (kiflice, pogačice s čvarcima, rakija, sok od bazge, kulen, sir …) te mogućnost upoznavanja sa starim alatima

Svakodnevni odmor i noćenje možete potražiti u seljačkom domaćinstvu Bakine čarolije koje se sastoji od apartmana Bakine Čarolije te Čića Tomina koliba. Smještaj je moguć i u tzv. predsjedničkom apartmanu, bungalovu Robinzon, kući za odmor ili baraci.

Svaka smještajna jedinica organizirana je na sebi svojstveni način, koji će vas azsigurno oduševiti. Uživajte u jedinstvenim zvucima prirode; žuborenju vode i cvrkutu ptica te si priuštite odmor kakav još niste iskusili. Od domaćih prehrambenih proizvoda izdvajamo šunke, kobasice, slanine te neizostavne  rakijice i domaća vina.

Obrt za izradu etno suvenira ”Farma” proizvodi ručno rađene minijature seoskih nastambi i replike predmeta vezanih za tradicijski seoski život.
Također u ponudi imamo magnete na jelenjem rogu- drvetu, privjeske,slike te lančiće od jelenjih rogova.