Ah, kako započeti tekst koji spaja dvije velike ‘ovisnosti’ ? Ima li išta ljepše i ukusnije od degustacije vina i čokolade?

Kombinacija u kojoj sva čula uživaju!  Poput degustacije vina, i degustacija čokolade je posebna nauka, pa je kod degustacije iznimno važna koncentracija. Najvažnije je da obratimo pažnju na ukus i teksturu vina i čokolade, jer oboje moraju pripadati istoj kategoriji po svojim karakteristikama. Vino uvijek mora biti malo slađe od čokolade, te moramo paziti na njegovu zrelost, kiselinu i tanine, dok kod čokolade moramo paziti na sadržaj kakaa, kremastu strukturu ili primjerice voćno punjenje.

Važno je i da izaberemo, kako kvalitetno vino, tako i kvalitetnu čokoladu. Slatka desertna vina se najlakše kombiniraju uz čokoladu, no izrazita harmonija okusa se može postići i kombinacijom crvenih vina i čokolade sa većim sadržajem kakaa – što je veći nivo kakaa, uz njega idu zrelija i laganija crvena vina. Pripremite vino i čokoladu, te izoštrite čula vida, mirisa, okusa, sluha i dodira. Kockicu čokolade stavite na vrh jezika i pričekajte da se počne topiti. Kada osjetite okus čokolade, uzmite gutljaj vina. Igrajte se, otkrijte nove mirise i okuse, zabavite se, znamo da ćete uživati u tome…

Savjet: U dvoje je degustacija još ljepša!

Topla preporuka vina: Svijetli dvori- Graševina IB 2015. ili Graševina IB 17.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *