Baranja je zemljopisna regija koja se nalazi u Osječko-baranjskoj županiji. Zbog svog položaja riječ je o području iznimne gospodarske vrijednosti i prirodnih ljepota od kojih izdvajamo:

Park prirode Kopački rit: riječ je o močvarnom području koje se nalazi u Kopačevu. Dom je to za više od 140 vrsta ptica te 2000 različitih vrsta flore i faune. Park je utemeljen 1976. godine te zauzima površinu od oko 177 km2.

Ovo je najstariji proglašeni park prirode u Lijepoj Našoj. Kopački rit ujedno je najveće mrijestilište slatkovodnih riba u Podunavlju.
Park nije poznat samo po raznolikom biljnom i životinjskom svijetu već se može pohvaliti i netaknutim i očuvanim prirodnim ljepotama i krajolikom.

U samom Kopačkom ritu uređene su drvene šetnice s kojih se možete pobliže upoznavati sa svijetom u koji zalazite. Ne nazivaju se bez razloga poučne staze. Šetnja stazama započinje od prijemnog centra pa sve do Sakadaškog jezera. Osim pješke, Kopački rit možete obići i biciklom.

No, mi vam ipak preporučujemo da se odlučite za vožnju brodom uz pratnju vodiča. Uživajte i opustite tijelo i dušu u prekrasnom pogledu na doline Dunava dok vam ptice cvrkuću cijelim putem negdje iznad vašeg ramena.

Eko centar Zlatna Greda: eko centar nalazi se u pustari Zlatna Greda te danas slovi kao najmoderniji eko centar i izletište u ovom dijelu Hrvatske. Cilj projekta je educirati javnost i potaknuti eko razvoj kako bi se očuvale kulturne, tradicijske i nadasve prirodne ljepote ovoga kraja. Zbog svojih vrijednosti, eko centar zaštićen je kao kulturno dobre Republike Hrvatske.

Ponuda centra prilično je raznolika; možete uživati u vožnji čamaca ili kanua. Testirajte svoje znanje i nadopunite ga brojnim edukacijskim programima i radionicama za mlađe.

Dovedite čitav razred i uživajte u drugačijem tipu škole; škole u prirodi. Za sve one koji obožavaju ptice, eko centar nudi programe promatranja ptica i fotosafarija, koji se provode pod vodstvom stručnjaka. S obzirom na to da je riječ o ornitološki najboljem području u Lijepoj Našoj te jednom od najboljih u čitavoj Europi, zaista bi bilo šteta kad na vašem putovanju kroz Baranju ne biste postali dijelom ove prirodne čarolije.

Osim prirodnih ljepota te različitosti biljnog i životinjskog svijeta, u Baranji je osobito izražen seoski turizam koji je osobito popularan u etno selu Karanac. Riječ je o najposjećenijem selu u Baranji.

Jednom kad se i vi ovdje nađete, shvatit ćete ubrzo zašto je tomu tako. Karanac se može pohvaliti prekrasnim tradicionalnim kućama s glavnim dugačkim trijemom koji je nerijetko oslikan raznim motivima. Ovdje se često održavaju seoski sajmovi koje posjećuje ne samo lokalno stanovništvo već stanovništvo iz čitave županije pa i šire.

Degustirajte i izravno od proizvođača kupite željene domaće prehrambene proizvode poput sireva, vina, rakije, kulena, kobasice, čvaraka i sl. U Karancu postoji Ulica zaboravljenog vremena koja predstavlja središte seoskog turizma ovog baranjskog naselja.

Svakako posjetite radionice koje vam stoje na raspolaganju; pogledajte kako se izrađuju kompe, korpe i ostali proizvodi od drveta. Uživajte u okusima tradicionalnih jela i najboljih baranjskih vina.