Uz graševinu koja je iznimno popularna u Lijepoj našoj,jedno od najpopularnijih vina je
Chardonnay, čija je domovina, što se lako da zaključiti po samom nazivu – Francuska.
Jedna povijesna priča kaže kako je vino chardonnay na dobar glas došlo vrlo rano, prije nekih
1200 godina u doba vladavine Karla Velikog, jer su Karlovoj ženi bile odvratne crvene mrlje koje je
crveno vino ostavljalo na njegovoj sijedoj bradi, pa je car naredio da
se počne saditi bijelo vino.
Chardonnay je vrlo neutralno vino koje krasi velika varijabilnost što je vjerojatno i
najveći razlog zašto uživa veliku popularnost. Lagane je, voćne arome i kiselkasto je, a uz vinarske
tehnologije tim se temeljnim karakteristikama vina dodaju i drugi karakteristični okusi.
U mirisu se oslobađaju note citrusa, a nakon otvaranja javlja se aroma dozrelog voća, sa primjesama tropskog voća.
Vino je bistro, slamnato žute boje.
Idealno se može kombinirati sa mekanim sirevima, salatama i jelima kojima
dominira začinsko bilje, jelima s plodovima mora, pitama i kolačima od krušaka i jabuka.
Chardonnay koji je pak odležao u bačvi može poslužiti kao izvrstan aperitiv, a može
se fino uklopiti s ribom poput skuše, lososa ili sardine, jastogom ili jelima od piletine s
kremastim umacima.
Ohladite svoju bocu chardonnaya na 12 stupnjeva Celzijevih i isprobajte uz koje jelo
Vama najbolje prija. Dobar tek!