Rose vina odnose se na pitka, lagana i svježa vina s tek umjerenom koncentracijom alkohola.

Rose se može dobiti na dva načina. Prvi način proizvodnje ovog vina odnosi se na sljedeće: prerada crnog grožđa obavlja se na način koji je uobičajen za bijelo vino. Odnosno, muljanje, cijeđenje i tiješnjenje. Nakon toga mošt treba provreti odvojen od komine.

Rose vina dobivaju se i miješanjem crnog i bijelog vina. S obzirom na to da težimo laganom i voćnom okusu, rose vina treba pripremati u bačvama od nehrđajućeg čelika, a ne u drvenim bačvama.

Boje rose vina: boje rose vina kreću se od veoma svijetlih ružičastih tonova pa sve do rubinskocrvene boje. Boja vina ovisi o količini vremena tijekom kojeg mošt provede s pokožicama grožđa.

Kako odabrati rose vino?
Najbolji savjet kako odabrati rose vino odnosi se na to da jednostavno odaberete onu sortu koju volite kod crnog vina. Mlađe vino je slađe, a s obzirom na to da je riječ o voćnim, prozračnim i laganim vinima, trebalo bi biti i ukusnije.
Okus rose vina:
Kod ovakvih vina prevladavaju citrusni i voćni tonovi te se često osjeti cvjetna nota. Blagi voćni okus podsjeća na malinu, jagodu i lubenicu.
Od svih vrsta rose vina, izdvajamo kvalitetno rose vino KZP. Godina berbe je 2016, a vino je nastalo zahvaljujući plodorodnim vinogradima na Banovom brdu. Ovo rose vino crvenkaste je boje. Ono se izdvaja svojom posebnošću, svojim specifičnim aromama i okusima. U mirisu vina otvaraju se tonovi meda, karamele i čokolade. Voćnost zrele breskve osjetit ćete tek u ustima.
Ovo vino idealno se slaže uz manje slatke deserte, a možete ga konzumirati i samog.

Dođite i posjetite nas 21.04.2018. na 6.Pink Daj Fastivalu -međunarodnom festivalu ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca u muzeju Mimara. Radujemo se Vašem dolasku. 😊

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *