Baranjska tradicijska jela možete naći u svakom restoranu u Baranji. Odlike baranjskih jela odnose se na čestu upotrebu crvene mljevene slatke i ljute paprike, svježe ribe, mesa, povrća, suhomesnatih proizvoda te začina s ovoga područja.

Baranjski riblji specijaliteti:
– Fiš-paprikaš
– Perkelt od soma
– Perkelt od štuke
– Perkelt od šarana
– Perkelt od smuđa
– Prženi ili pohani šaran
– Prženi ili pohani som
– Prženi ili pohani smuđ
– Smuđ Orly
– Pržena ili pohana štuka
– Štuka špikovana s bijelim lukom
– Šaran u rašljama

Najpoznatiji baranjski suhomesnati proizvod bez kojeg ne možete ni zamisliti blagdanski stol je baranjski kulen.

Jela od divljači:
– Zec na lovački
– Čobanac
– Divlja svinja na lovački
– Jelen na lovački
– Jelen na baranjski
– Perkelt od vepra
– Čobanac od vepra

Na području Baranje često se organiziraju razna događanja na kojima možete kušati neka baranjska tradicijska jela. Manifestacije su raspoređene tijekom cijele godine te traju između jednog i nekoliko dana, a od onih zanimljivijih izdvajamo:
– Vinceška: tradicionalna proslava blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vina i vinogradara. Manifestacija se održava na obroncima Baranjske planine, od Belog Manastira do Batine.
– Vinski maraton: Vinski maraton održava se u Zmajevcu, u općini Kneževi Vinogradi. Riječ je o spoju etno, seoskog i vinskog turizma. Vinski maraton poznato je događanje tijekom kojeg posjetitelji mogu uživati u najukusnijim kapljicama vina baranjskih vinogradara. Na ovom događanju ima nekoliko desetaka izlagača, a njihova raznovrsna ponuda zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Od najukusnijih vina svakako valjda izdvojiti vina Vinarije i kušaonice Svijetli dvori.
– Wine and walk: najveći vinski festival na podruju Baranje. Održava se na uređenim pješačkim stazama, točnije od Beljskog vidikovca pa sve do Kotline, manjeg baranjskog mjesta. Na ovom događanju imate priliku kušati ne samo vrhunsko vino već i tradicionalne baranjske suhomesnate proizvode.
– Paprika fest: Paprika fest svake se godine održava u baranjskom selu Lug. Riječ je o događanju na kojem se možete pobliže upoznati s tradicijskim baranjskim začinom, crvenom paprikom. Osim toga, događanje je „rezervirano“ za natjecanje među izlagačima za najbolju slatku i ljutu crvenu papriku. Kako ne biste pomislili da je ovdje riječ isključivo o svojevrsnom sajmu, napominjemo da se redovno organizira bogati zabavan i kulturni program, koji će događanje učiniti još kvalitetnijim. Osim izlagača paprike, na raspolaganju vam stoje i degustacije raznih sorti vina poput Chardonnaya, sauvignona, cabernet sauvignona, rose ai sl.
– Ribarski dani Kopačevo: riječ je o tradicionalnom manifestaciji koja se održava u rujnu. Cilj događanja jest promoviranje i predstavljanje tradicije i ruralnog načina života na ovome području. Ribarski dani traju dva dana, a za to vrijeme možete kušati neka baranjska tradicijska jela ili uživati u baranjskim slasticama i kolačima poput pite, medenjaka i ostalih slatkiša.
– Čvarakfest: Čvarakfest je događanje koje se svake godine održava u Karancu. Kako samo naziv kaže, riječ je o događanju na kojem vrsni majstori pokazuju svoje umijeće u topljenju čvaraka. Za posjetitelje je slobodna degustacija čvaraka, a nepce zasladite vrhunskom i ukusnom kapljicom odabranog vina.
– Martinje: proslava dana Sv. Martina.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *