Suza je naselje u općini Kneževi Vinogradi, u Baranji. Na ovom je području iznimno uspješan uzgoj pšenice, suncokreta, vinove loze, ječma, kukuruza i ostalih žitarica.

Općina Kneževi Vinogradi poznata je po bogatoj kulturnoj, tradicionalnoj, gastronomskoj i turističkoj ponudi.
Naselje Suza prvi puta spominje se davne 1252. godine. U 15. je stoljeću pripadalo gospodarstvu iz Šikloša, a kasnije postaje vlasništvo Eugena Savojskog.

S obzirom na iznimno povoljni smještaj ovog naselja, na ovome području uspješno djeluje veći broj seoskih domaćinstava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od kojih svakako valja izdvojiti Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević poznato je po proizvodnji tradicionalnog domaćeg baranjskog kulena, ne samo u ovom dijelu Lijepe Naše (Baranja) već na području čitave države.

Na tržištu se danas mogu naći različite vrste kulena; suhi, masni, tvrdi, no domaći baranjski kulen OPG Matijević ima odlike pravog baranjskog kulena, zahvaljujući dugogodišnjoj obiteljskoj recepturi te pažljivom odabiru samo najkvalitetnijih sastojaka. Osim toga, kvaliteti kulena pridonose i visoki standardi procesa njegove proizvodnje.

Domaći baranjski kulen OPG Matijević, koje djeluje na području Suze u Baranji, potpuno je prirodni proizvod koji je nastao od odabranog mesa domaćih svinja , domaće crvene paprike i ostalih prirodnih začina. Za razliku od ostalih namirnica koje možemo naći na tržištu, kulen OPG Matijević ne sadrži nikakve aditive niti konzervanse.

Tradicionalna receptura:
Desetljećima se usavršavala obiteljska receptura pripreme ovog omiljenog suhomesnatog proizvoda koji je prepoznat kao vrhunski gurmanski užitak.

Odabrani najkvalitetniji sastojci kulena:
U proizvodnji ovog vrhunskog domaćeg kulena koriste se samo najkvalitetniji dijelovi svinjskog mesa. Meso se dodatno obrađuje i odvaja od tetiva, vezivnog i masnog tkiva. Tako dobiveno meso miješa se s domaćim začinima poput crvene paprike. Na ovome je području ljuta i slatka crvena paprika glavni začin ne samo za proizvodnju suhomesnatih proizvoda već i u pripremanju raznih jela od divljači ili ribljih specijaliteta.

Crvena paprika daje poseban štih domaćem baranjskom kulenu; pikantni okus te karakteristična crvena boja. Nakon dimljenja kulen se iz pušnice prenosi u zreonu, gdje zrije idućih 6 – 8 mjeseci. Klimatski uvjeti ovoga područja iznimno povoljno djeluju na završetak proizvodnje ove suhomesnate poslastice.

Proizvodnja domaćeg baranjskog kulena OPG Matijević:

Kulen se proizvodi u objektu koji je registriran u upisniku objekata za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda pri Ministarstvu poljoprivrede. Objekt se nalazi na vlastitom obiteljskom gospodarstvu te je opremljen i uređen u skladu sa zahtjevima Veterinarska uprave pri Ministarstvu poljoprivrede. Kako bi se zadovoljili svi traženi uvjeti prilikom proizvodnje kulena, iznimna se pažnja pridaje visokim higijenskim standardima (obrada mesa u klaonici, transport mesa, proizvodni pogon, obrada mesa i proizvodnja kulena).

Na ovome području djeluju i brojni restorani i ostali ugostiteljski objekti u kojima također možete zasladiti nepce ovom tradicionalnom baranjskom poslasticom. Restorani koji i danas djeluju na ovome području su:

– Tradicionalni restoran Kovač čarda
– Restoran Piroš čizma
S obzirom na to da se ispod sela nalazi poznati park prirode Kopački rit, naselje Suza steklo je pravu popularnost unazad par godina.
Ako vas put dovede u ove krajeve, nikako ne propustite posjetiti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević i kušati autohtoni gurmanski proizvod ovih krajeva.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *