Starenje odnosno dozrijevanje vina proces je kojim se djelomično mijenja okus vina te bouquet. Starenjem vino doseže svoju punu zrelost. Ipak, moramo napomenuti kako nije sve vino prikladno i namijenjeno za dozrijevanj

 

 

Tijekom procesa starenja (dozrijevanja) vina, može se promijeniti razina kiselosti vina, iako je ukupna mjerljiva količina kiselosti manje-više konstantna, kroz cijeli „životni vijek“ vina. To se događa zbog esterifikacije kiselina, kada dolazi do formiranja estera. Kako bi se smanjio kiselkasti okus vina, esteri su u pravilu voćnog okusa. Na kraju, starenje vina može dovesti do toga da tanin i voće budu jedva primjetni, što opet može dovesti do veće kiselosti vina.

 

Tijekom starenja, odnosno dozrijevanja vina, događaju se i drugi procesi koji su odgovorni za razvoj aroma vina.

Sazrijevanjem vina mijenja se bouquet vina, koji postaje takoreći višeslojan. Preporučuje da se prije konzumacije crna vina ostave da sazru idućih 6 – 9 mjeseci, a bijela 3 – 6 mjeseci.

Ipak, nije sve u starenju vina. Iako nema puno utemeljenih pravila o tome koliko dugo vino treba odstajati da dosegne svoju potpunu zrelost, postoje neke smjernice o tome koja su vina najidealnija za proces starenja. Na primjer, jeftina vina mogu biti prilično ukusna, no ona nisu namijenjena da ih se ostavi sa strane i pripremi na dozrijevanje. U nastavku teksta donosimo kratki popis onih vina koja su namijenjena za proces starenja te ona kod kojih starenje ne igra nikakvu ulogu. Važno je samo da ne radite nikakva svoja istraživanja te da ne gubite vrijeme pokušavajući izložiti vino starenju, jer tako možete pokvariti vino u potpunosti. Stoga, morate znati kojem se vinu starenjem poboljšava okus, a koje vino nema veze sa starenjem.

 

Vrste vina čiji se okus poboljšava starenjem:

–              Rizling

–              Chardonnay

–              Pinot Noir

Vrste vina čiji se okus ne poboljšava starenjem:

–              Rose

–              Vermut

 

Neka vina dosežu svoju zrelost tek nakon nekoliko godina, no samo je mali postotak vina koje kroz nekoliko desetljeća predstavlja melem za nepca, kao što je Chardonnay. Starenjem vina „omekšava“ se tanin, zbog čega vino postaje ukusnije. Ostale vrste vina koje starenjem dosežu svoj vrhunac jesu različita desertna vina. Bijela vina općenito ne zahtijevaju dugotrajni proces starenja.

Uvjeti čuvanja vina tijekom procesa starenja/dozrijevanja

Vino je potrebno čuvati na stalnoj hladnoj temperaturi. Ne smije biti izloženo svjetlu te mora biti optimalna količina relativne vlage zraka. Održavanjem optimalnih uvjeta prilikom procesa starenja vina glavni je čimbenik koji osigurava njegovu najbolju i vrhunsku kvalitetu.

  1. Izbjegavanje promjena temperatura: što je više moguće izbjegavajte (nagle) promjene temperature u kojoj se vino čuva tijekom procesa starenja. To se osigurava posebnim vinskim hladnjacima ili odlaganjem vina u vinske podrume. Pohranjivanje vina u ormar u vašem domu može predstavljati izazov.

Vinski podrumi nalaze se ispod razine zemlje, stoga je temperatura ovih prostora idealna za čuvanje vina.

  1. Vlažnost zraka: visoka vlažnost zraka još je jedna važna komponenta kojom se osigurava pravilno starenje vina. Relativna vlažnost ispod preporučenih vrijednosti može dovesti do oksidacije vina koja u potpunosti utječe na smanjenje njegove kvalitete.
  2. Preporučujemo vam da ne podižete i ne okrećete bocu s vinom jednom kada ste ju pohranili na odgovarajuće mjesto. Okretanje vina može potaknuti niz kemijskih reakcija koje uzrokuju promjene u kvaliteti vina.

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *