Vino je omiljeno piće mnogih pojedinaca. Bilo da se radi o slatkom, suhom, polusuhom, bijelom ili crvenom vinu, ono zahtijeva specifične postupke serviranja kako bi dostiglo svoj puni potencijal okusa. Osim toga, samo posluživanje vina u različitim čašama može promijeniti njegov okus. Zato je prilikom posluživanja vina veoma važno znati koje vino se toči u koje čaše, koja je idealna temperatura na kojoj se vino poslužuje, kako se vino slaže s okusima slanog i slatkog i slično.

Kako biste i vi posluživali vino kao pravi profesionalci, važno je znati odabrati odgovarajuću čašu za vino. S obzirom na to da postoji nekoliko vrsta čaša za vino, različite vinske sorte poslužuju se u drugačijim čašama. No, više o vrstama čaša pročitajte u nastavku teksta.

– Važnost odgovarajućih čaša za vino
– Kako djeluju čaše za vino
– Vrste čaša
o Čaše za crno vino
o Čaše za bijelo vino
o Čaše za pjenušava vina
o Čaše za desertna vina
– Kristalne ili obične staklene čaše za vino?
– Prednosti kristalnih čaša
– Prednosti običnih staklenih čaša
– Savjeti za držanje vinskih čaša i kušanje vina

Važnost odgovarajućih čaša za vino

Vjerojatno se pitate zašto neki ljudi toliko pažnje pridaju odabiru odgovarajućih vinskih čaša. Što u slučaju da vam je draže piti vino iz „vaše“ čaše? Ako je riječ o jeftinijem vinu i konzumirate ga zbog „terapeutskog“ djelovanja, onda su obične čaše u redu. Međutim, ako u potpunosti pokušavate razumjeti vino i želite uživati u svim njegovim okusima i aromama, možda ćete poželjeti odgovarajuću čašu.

Za početak, najvažnije je napomenuti da se vino poslužuje u prozirnim i bezbojnim čašama kako bi se mogla vidjeti boja vina i njegova bistroća. Preporučujemo da to budu jednostavne glatke staklene čaše bez šara i motiva.

Bijela se vina obično poslužuju se u manjim čašama, dok se za posluživanje crvenog vina koriste u veće okrugle ili uže čaše. Za pjenušava vina rezervirane su visoke i uske čaše.

Kako djeluju čaše za vino

Otpuštaju mirise: uživanje u vinu je uživanje u aromama. To je ista ona radost kao kad osjetite miris mesa sa žara ili miris pržene mljevene kave. Kada govorimo o vinu, arome se oslobađaju u trenutku kada alkohol isparava s njegove površine. Veća površina pridonosi optimiziranju otpuštenih aroma u trenutku konzumiranja vina.

Prikupljanje aroma: iznenađujuće je da nema više šalica za kavu ili čaj koje imaju tzv. „sakupljač aroma“ jer pridonose identičnom efektu koji odgovarajuće vinske čaše daju pojedinim vinima. Ovisno o vrsti vina možda želite manje ili više otpuštanje aroma i mirisa. Ne postoje nikakva pravila o tome, no bijela vina obično imaju manje „sakupljača aroma“ i samim time poslužuju se u manjim čašama, dok su crvena vina rezervirana za veće čaše da bi otpustila što više arome i okusa.

Postoje i različita mišljenja o tome je li bolja čaša s debljim ili tanjim staklom. Međutim, uvriježeno je mišljenje da što je tanji rub čaše, vino je ugodnije i ukusnije.

Vrste čaša

Čaše za crno vino

Čaše u kojima se poslužuje crno vino su velike i pune. Veliki otvor omogućuje vam da prije konzumiranja vina osjetite te raznovrsne mirise i arome. Velika okrugla čaša ima dovoljnu površinu koja osigurava protok zraka za oslobađanje složenih aroma i okusa. Osim toga, velika površina povećava brzinu oksidacije te u isto vrijeme „izglađuje“ složene okuse.

Tzv. burgundska čaša je za lakša, delikatnija crvena vina. Malo je većih dimenzija od prethodne te je uža oko ruba čaše. Oblik čaše također pridonosi koncentriranju aroma na vrh i njihovo usmjeravanje prema nosu.

Tzv. bordoške čaše koriste se za puna i teža vina visokim udjelom tanina kao što su Cabernet Sauvignon ili Bordeaux. Riječ je o najvišoj čaši za vino, no nije toliko široka kao ostale. Visina čaše stvara idealnu udaljenost između vina i usta što omogućuje etanolu da se rasprši i dopre do nosa, a u isto vrijeme dopušta kisiku da omekša tanine koji inače doprinose gorčini. Bordoške čaše usmjeravaju vino na stražnju stranu usta minimalizirajući gorčinu i te povećavajući široki spektar okusa.

Standardne čaše za crno vino idealne su za vina srednjeg do punog tijela bez dodataka raznih začina. Imaju mali otvor što rezultira sporijim tokom vina preko jezika zadržavajući kompleksnost okusa vina. Staklo čaše

Čaše za bijelo vino

Čaše u obliku tulipana: ove su čaše idealne za posluživanje bijelih vina. Postoji nekoliko inačica ovakvih čaša: na vitkoj su stapci, no malo većeg formata: čaše koje su idealne za nova ili mlada crna vina. Produženija i zaobljenija čaša u obliku tulipana preporučuje se za posluživanje reskih bijelih hladnih vina. Dakle, čaše za bijelo vino obično su više i tanje od čaša za crno vino. Ovaj oblik čaša pojačava i čuva mirise, a istodobno održava hladnu temperaturu vina.

Sauvignon Blanc čaše za vino: idealne su za posluživanje laganih voćnih vina cvjetnih aroma kao što su Muškat žuti, Muškat bijeli i sl. Riječ je o visokoj čaši koja obuhvaća nježne cvjetne arome, a mirise usmjerava prema nosu. Staklo čaše je tanko i osjetljivo kako bi svi „vinoljupci“ u potpunosti mogli uživati u različitim sortama bijelog vina.

Montrachet čaše za vino: u njima se poslužuju bijela vina sa složenim notama. Veliki otvor na čaši omogućuje otpuštanje složenih aroma i mirisa. U isto vrijeme, vino jednostavno teče od ruba jezika pa prema svakoj strani nepca; idealno za otkrivanje i guštanje u najukusnijim mirisima i aromama.

Čaše za slatkasta bijela vina: riječ je o manjim i užim čašama koje vino usmjeravaju prema sredini i stražnjem dijelu usta kako bi se izbjegla preplavljenost slatkim okusima.

Čaše za pjenušava vina

Tzv. flauta čaša temeljna je čaša za posluživanje pjenušavih vina. Prilično je uska i izdužena te je u obliku tulipana. U ovakvim se čašama poslužuju suhi i plemeniti pjenušci. Flauta čaše su iznimno uske s primaknutim stijenkama jer se jedino tako može osigurati dulje zadržavanje mjehurića CO2.

Čaše za desertna vina

Manje vinske čaše idealne su za posluživanje desertnih vina. Sužene su pri vrhu kako bi se sačuvala njegova aroma. Desertna vina uglavnom se konzumiraju u manjim omjerima, a osim toga, sadrže veći postotak alkohola za razliku od ostalih vina. Iz tih je razloga čaša malog formata najprikladnija za serviranje desertnih vina.

Znajte da nije dovoljno „pogoditi“ čašu u kojoj ćete poslužiti vino vašim gostima. Čaše moraju biti oprane i čiste. Ne smiju se vidjeti nikakve mrlje od kamenca ili još gore od ostatka hrane ili ruža.
Prije nego što sipate vino u čaše, obavezno ih obrišite suhom krpom.

Kristalne ili obične staklene čaše za vino?

Koja je razlika između stakla i kristala? Sva kristal je staklo, ali nje sve staklo kristal. Općenito govoreći, sadržaj olova u staklu glavna je odrednica u klasifikaciji nečega kao stakla ili kristala. Prisutnost olova omekšava staklo u kristalu što ga čini lakšim za rezanje i graviranje. Ono također povećava težinu stakla. S druge strane, obične staklene čaše lakše su od kristala, a svjetlost se neće kroz nju raspršiti.

Prednosti kristalnih čaša

Kristalne čaše mogu se vrlo precizno izrezati kako bi se dobio vrlo tanki rub. Osim toga, vino puno glađe odlazi prema jeziku, baš zato što nema debelog staklenog ruba. Čaše od kristala su puno skuplje od stakla, lomljivije su i porozne te se moraju prati rukom, a ne u perilici za suđe.

Prednosti običnih staklenih čaša

Staklene čaše su izdržljivije i manja je vjerojatnost da će se slomiti. Neporozne su i obično se peru u perilici posuđa. Osim toga, znatno su jeftinije od kristalnih čaša.

Pri donošenju odluke o tome hoćete li koristiti kristalne ili obične staklene čaše u obzir svakako uzmite prigodu u kojoj će se čaše koristiti. Staklene čaše idealno su i praktičnije rješenje za spontana i živahna događanja, dok su kristalne čaše kao stvorene za službena događanja i vrhunske restorane.

Savjeti za držanje vinskih čaša i kušanje vina

Vinske se čaše drže stalak, a ne za dno čaše. Naime, držeći čašu s vinom za dno, rukama dodatno zagrijavate vino.

Blagi i kružni pokreti vina u čaši potaknut ćete širenje mirisa i njegovo hlapljenje. Vino se nikad ne pije tako da se odjednom popije puna čaša. Nakon što uzmete gutljaj vina, zadržite vino nekoliko trenutaka u ustima te kasnije izdahnite na nos da osjetite povratni miris.

Vino nikad nemojte izlagati naglim promjenama temperature. Odlažite ga u tamne i hladne prostorije, ovisno o vrsti vina i njihovim karakteristikama.

I na kraju, no ne manje važno, ne možete svako vino poslužiti uz bilo koje jelo. Zbog toga je iznimno bitno poznavanje vina koje planirate poslužiti, jer samo ćete tako moći zadovoljiti nepca vaših gostiju.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *