Vinarija Svijetli dvori smještena je u samom srcu Karanca, malog baranjskog pitoresknog etno sela, turističkoj destinaciji idealnoj za domaće, ali i strane posjetitelje. Na južnoj strani Banskog brda protežu se beskrajni nasadi vinove loze koji uživaju ugodnu mikroklimu. Cjelodnevna izloženost sunčevim zrakama stvara idealne uvjete za uzgoj kvalitetne vinove loze, osobito graševine.

Upravo je graševina mnogima omiljeno vino koje se proizvodi od bijele sorte grožđa. Riječ je o suhom vinu sa srednjim udjelom ekstrakta i alkohola. Vlasnici vinarije Svijetli dvori posebno su se istaknuli sa svojim vinskim kapljicama na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Osobito valja izdvojiti njihovu Jarčevinu odnosno graševinu Jarčevo brdo . Zanimljiv je i sami naziv od kojeg potječe ime ovog vina. Naime, prema legendi, u Baranji je nakon Prvog svjetskog rata vladalo siromaštvo. Na baranjskom brdu ostao je samo jedan jarac koji je preživio zahvaljujući grožđu koje se nalazilo upravo na tom položaju. Ne samo što je preživio nego je oplodio sve koze i vratio kozju populaciju u Baranju. Zato se ovo vino naziva Jarčevina jer je proizvedena od grožđa vinograda na Jarčevom brdu…

Vino krasi žućkasta boja, bistro je i ugodnog toplog mirisa dominantnog voćnog profila. Harmoničnog je i bogatog polusuhog okusa koji traje dugo. Naglasak je na zrelom voću, osobito breskvi na kojoj se nastavlja mirisi livadnog cvijeća s nijansama botritisnog tona. Vino je dobre svježine, iznimno je ukusno i pitko te pune strukture, stoga ga se može konzumirati samog. Osim toga idealno se slaže uz jela srednje začinjenosti kada se poslužuje na temperaturi od 12°C. U ljetnim mjesecima pruža pravo osvježenje kada ga se poslužuje ohlađenog na temperaturi od 8-10°C.
Osim graševine Jarčevo brdo, Svijetli dvori uzgajaju i brojen druge nasade vinove loze kao što su chardonnay, cabernet sauvignon i muškat.
U sklopu vinarije otvorena je i kušaonica vina gdje vas čeka bogata ponuda autohtonih baranjskih vina.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *