Pretpostavljam da ste čuli za pojam ”sommelier”, no znate li što on doista znači?

Sommelier je obrazovana osoba koja vrhunski poznaje vinsku kulturu, te je kompetentan
gostu preporučiti i poslužiti određeno vino uz određeno jelo.

Dobar sommelier mora razumjeti posao vinogradara, znati sve o raznim sortama i
uzgoju, tehnologiji i svim drugim stvarima i procesima koji se odvijaju u vinarijama. Jednako
tako, mora biti dobar poznavatelj tržišta, cijena na tržištu, a posebna znanja mora imati i u
području gastronomije kako bi mogao sljubljivati vrhunska vina sa gastronomskim
delicijama, te na taj način stvarati nezaboravna iskustva gostima. Somelijere bi mogli
nazvati i vinskim sveznalicama budući da posjeduju vještine koje uključuju nabavu, čuvanje,
prodaju, razumijevanje, procjenjivanje i serviranje vina.
Danas je zanimanje somelijera izuzetno cijenjeno budući da svi restorani koji drže
do svoje reputacije imaju zaposlene somelijere, isto kao i vinarije ili primjerice trgovački
lanci, budući da je svijet trgovine vinima nezamisliv bez somelijera. Također sve je veći broj
somelijera koji rade kao edukatori, te time šire vinsku kulturu na svoju okolini.

Uz talent i dugogodišnje iskustvo u poslu s vinima, od presudne je važnosti da
somelijeri svoje znanje konstantno nadograđuju. Zato, kada se sretnete s nekim
somelijerom u vinariji ili u restoranu, sjetite se da ispred Vas stoji netko tko radi taj posao iz
ljubavi prema vinima, ali isto tako da je uložio puno vremena i truda da dođe do znanja i
informacija koje upravo Vama prezentira kako bi i vi mogli uživati u božanstvenom svijetu
vinske kapljice.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *