Vino živi i mijenja se s vremenom, te je pod snažnim utjecajem okoline, a
temperatura je jedan od glavnih čimbenika.

Što je temperatura niža, vinu će trebati više vremena za sazrijevanje, što će mu naravno, produžiti životni vijek.
Za optimalnu temperaturu čuvanja vina smatra se oko 13 stupnjeva Celzijevih, no temperatura nije jedini
čimbenik koji utječe na sazrijevanje vina, već su kemijske reakcije kod sazrijevanja puno
složenije.
Među najvažnijim alatima kojima se treba služiti pri čuvanju vina je i strpljenje.
Važan je i aspekt izlaganja vina kisiku, budući da su boca i čep porozni, što omogućava
kontakt vina u boci sa kisikom van boce. Ovaj kontakt mora biti delikatan i za njega je
potrebno dugo vrijeme da bi dao prave rezultate.

Svjetlost je neprijatelj arome vina jer može poremetiti kemijsku reakciju vina, pa se
vina koja su namijenjena čuvanju flaširaju u tamnije boce, dok se vina koja su namijenjena
brzoj konzumaciji pakiraju u svjetlije boce.
Vibracije također mogu narušiti ravnotežu u vinu, pa se izbjegava graditi vinske
podrume na lokacijama koje su podložne vibriranju. Proizlazi da bi idealni podrumi bili oni
koji se nalaze pod zemljom, u stalnoj tami i u kojima je temperatura konstantna tokom
cijele godine.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *