Jedna od prvih asocijacija na hladnije zimske dane zasigurno je kuhano vino –
omiljeno zimsko piće za mnoge od nas, te nezamjenjivo sredstvo zagrijavanja tokom
boravka na otvorenom prostoru.
Tradicionalno se kuhano vino pripremalo ponajprije od crnog vina, no danas je
gotovo jednako zastupljeno i bijelo vino.
Kod odabira vina za kuhanje razmišljajte kakvo vino želite u konačnici, a ne koliko je
vino kvalitetno ili skupo, jer se kuhanjem delikatna svojstva vrhunskih vina gube. Tražite
prije svega bazna sortna vina i izbjegavajte najjeftinija stolna vina jer su ona često lošeg i
ispranog okusa, pa vam ne mogu pružiti solidnu bazu.
Bijela vina dobro će poslužiti kao baza lakšim i nježnijim kuhanim vinima s ugodnom
kiselkastošću, dok su živahnija i laganija crna vina dobra baza za klasično kuhano vino, s
tipičnim začinima poput cimeta i klinčića.
Vjerojatno već imate recept po kojem kuhate vino i smatrate ga provjerenim, pa vas
ovim putem nećemo gnjaviti našim receptima, nego ćemo vas samo uputiti da pripazite na
odabir vina, odabir začina (cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić…), odabir zaslađivača, i
odabir voća (naranča,limun,limeta).
Živjeli i uživali i ove zime!