Vjerojatno ste primijetili, a i znate, da uz čašu vina najbolje idu komadići sira. Zašto
je tome tako i što je to što ih veže?
Od davnina su ljudi zajedno konzumirali sir i vino, namirnice koje su plod
fermentacije i koje se mogu konzumirati dok su svježe, mlade i jednostavne, ali i u fazi kad
su zrele.
Kod kombiniranja sira i vina treba voditi računa o tome da se postigne punina,
ravnoteža i sklad okusa, kako vino ne bi okusom nadjačalo sir, ili suprotno, kako sir ne bi
nadjačao vino.
Primjerice, uz sireve koji su jako masni bolje će ići bijela vina jer imaju više kiseline.
Postoje i grupe sireva koji svojim jakim mirisima mogu potpuno nadjačati vina ukoliko
izaberemo laka vina, pa je preporuka uz takve sireve bolje uzeti jaka aromatična vina.
Uz sireve velike teksture, kao što je naš paški sir, bolje idu crna vina jer se njihove
teksture podudaraju. Ako sirevi slijede nakon deserta uz koji ste pili slatka vina, bolje je
nastaviti piti slatka vina, budući da je prijelaz sa slatkih na suha vina težak i nije
preporučljiv.