U malo, ali nadaleko poznato baranjsko mjesto Karanac otišla je srebrna medalja s prestižnog vinskog natjecanja Decanter 2018. Točnije, otišla je u ruke uglednih vinara iz
Vinarije i kušaonice Svijetli Dvori, zahvaljujući ukusnom vinu harmoničnog okusa i arome – Izborna berba Graševine 2015.

Decanter World Wide Award (Decanter 2018) najveće je vinsko natjecanje na svijetu, koje se ove godine održalo u Londonu.

Na Decanter 2018 prijavilo se više od 15 tisuća uzoraka vina s raznih kontinenata, a ocjenjivalo ih je oko 270 stručnjaka.
Natjecanje je zamišljeno tako da se mogu prijaviti svi vinari bez obzira na podrijetlo, tehničke pojedinosti vina i sl.

Za degustacije odnosno procjenjivanje vina, ista su organizirana prema zemlji, regiji, boji, vrsti grožđa, stilu, berbi i cijeni. Ovakva kategorizacija osigurava međusobno ocjenjivanje sličnih vina.
Više od 260 vrhunskih stručnjaka iz cijelog svijeta ocjenjivalo je prijavljena vina. Sudci su također bili organizirani prema kategorijama; na početku na temelju regije i svoje stručnosti. Sudci vina kušaju pojedinačno. Oni poznaju regiju, stil i cijenu, no proizvođač vina im je nepoznat. Zatim uspoređuju bilješke o vinu i donose ocjenu.

Decanter 2018 svima će nam se posebno urezati u pamćenje jer su hrvatska vina osvojila brojne pohvale. Među njima osobito se istaknulo vino poznate baranjske vinarije Svijetli Dvori. Kao što smo ranije spomenuli, riječ je o Izbornoj berbi Graševine 2015. koja je potpuno zasluženo i opravdano osvojila srebrnu medalju.

Riječ je o žutom bistrom vinu u kojem dominira botritisni tip mirisa. Vrlo je čisto i profinjeno s primjesama suhog grožđa, koje se u vino našlo radi kasno branog probranog grožđa.
Vino je kremozno, punog tijela. Poluslatkog je okusa. Idealno se slaže s jelima bogatog i intenzivnog okusa, s masnim i pikantnim sirevima i sl. Ipak, za najbolji okus preporučujemo da ga pijete samog, kako biste u potpunosti doživjeli njegovu aromu i okus.
Izbornu berbu Graševine 2015. najbolje je servirati na temperaturi od 10 °C.

Vinarija Svijetli Dvori djeluje u etno selu Karanac, u općini Kneževi Vinogradi. Za vinariju je karakteristično to što proizvodi vina iz vlastitih nasada vinograda. Vinogradi su raspoređeni na južnoj strani baranjske planine, Banovo brdo, stoga je njihov položaj idealan za rast i razvoj vinove loze.

U vinariji uglavnom prevladava graševina koja se koristi za pripremu različitih sorti vina. Osim toga, na ovim se područjima radi tzv. ledena i izborna berba (Izborna berba Graševina 2015.)
Od ostalih vina koje možete pronaći u vinariji Svijetli Dvori izdvajamo:
– Graševina: proizvodi se od bijele sorte vinove loze; veći udio šećera, zelenkasto žute boje te skladnog okusa
– Chardonnay: proizvodi se od francuske sorte bijelog grožđa; lagano vino voćne arome
– Muškat žuti: bistro vino žute boje s voćnim karakterom dinje uz primjese cvjetnih nota jorgovana
– Graševina Jarčevo brdo: vrhunsko polusuho vino mednih nota
– Cabernet Sauvignon: najpoznatije crno vino; suho vino skladnog okusa, idealno uz jela od tamnog mesa

Vinarija Svijetli Dvori može se pohvaliti brojnim nagradama; 15-ak zlatnih medalja s proteklih natjecanja, a srebrna medalja na Decanteru 2018 samo je još jedna u nizu potvrda za uloženi rad, trud i vrhunsko vino iznimnog okusa i kvalitete.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *