Valentinovo odnosno dan sv. Valentina obilježava se 14.2. Sveti Valentin bio je zaštitnik zaljubljenih, koji je živio u 3. stoljeću. Zato se i taj dan obilježava kao Dan zaljubljenih.
Poznata je legenda o sv. Valentinu koja kaže da je on bio rimski biskup. U svoje vrijeme Valentin je živio u Rimu. Bilo je to doba kad je car Klaudije Gotski izdao naredbu da se vojnici ne smiju zaručivati niti ženiti. Razlog tome je jednostavan; smatrao je da se muškarci u ratu neće boriti srčano, već će nastojati sačuvati živu glavu kako bi se vratili obitelji. Svi su svećenici poštivali carevu odluku, stoga su prestali i obredi vjenčanja. Ipak, svećenik Valentin nije poštovao carevu odluku te je potajno vjenčavao mlade parove. Tako je radio sve dok ga nisu uhvatile vlasti i bacile u tamnicu. Dana 14.2. Valentinu su odrubili glavu. Nije trebalo dugo da ga narod proglasi svecem. Nakon što se kršćanstvo učvrstilo u Rimu, svećenstvo je povezalo smrt Sv. Valentina i blagdan Luperkalija u jedan blagdan.
Valentinovo je dan kada se, osim Majčinog dana, najviše kupuje cvijeće. Što osim cvijeća pokloniti boljoj polovici?
Pripremite romantičnu večeru kod kuće:; iznenadite vašu bolju polovicu romantičnom večerom koju ćete pripremiti u toplini vašega doma. Potrudite se oko samostalne pripreme vama omiljenih namirnice. Dobro jelo upotpunite prigodnim pićem, a svakako ne zaboravite na male dekoracije poput svijeća, cvijeća i ostalih sitnica koje će zasigurno oduševiti vašu odabranicu. Od pića izdvajamo Cabernet sauvignon.
Riječ je o vinu žarko crvene boje, koja ostavlja dojam poletnosti i živahnosti u vinu. Crveno bobičasto voće prevladava u mirisu vina, s tek nekim naznakama začinskih nota. Miris, asocira na borovnice i višnje. Skladnog je okusa, s blago naglašenim taninom. S obzirom na to da s godinama ovo vino postaje bolje, ima veliki potencijal odležavanja. Obično se poslužuje s jelima od crvenog mesa ili mesnatijom ribom.
Muškat žuti odnosi se na vino bistre žute boje. Uglavnom prevladava voćni karakter dinje s određenim primjesama cvjetnih nota jorgovana. Ovo je polusuhu vino koje odiše harmonijom voćnog okusa i ostatka šećera. Ugodna svježina zasigurno će dodatno razveseliti vaša nepca i upotpuniti romantičnu večeru za Valentinovo. Vino se poslužuje na temperaturi od 8°-10°C te je idealno uz slatke deserte, intenzivne sireve i slična jela.
Chardonnay je bistro vino, slamnato žute boje. Oslobađaju se note citrusa s aromama dozrelog voća. Harmoničnog je okusa. Vino je veoma pitko te se prilikom proizvodnje naglasak stavio na zadržavanje svježine. Iznimno blagi okus idealan je uz široku paletu hrane te je kao takvo prikladno i za proslavu Valentinova. Možete ga poslužiti uz laganiju hranu, tjesteninu ili ga konzumirati samog, iz uživancije.
Graševina jarčevo brdo odnosi se na bistro vino žućkaste boje. Ugodnog je voćnog mirisa i nježnih botritisnih tonova. Riječ je o vrhunskom polusuhom vinu mednih nota. Vino je idealno za poslužiti uz jela srednje začinjenosti. Dobro se slažu i uz pikantne. Kako vino stoji u čaši, otvara se miris breskve koji će zasladiti svako nepce.
Odlučite se za vina iz vinarije Svijetli dvori te uživajte u najboljim mirisima i okusima ovog savršenog pića.