Martinje ili Dan svetog Martina blagdan je koji se slavi u većini europskih zemalja. Značenje ovog blagdana razlikuje se između pojedinih zemalja, no za Hrvatsku Martinje predstavlja pravu gozbu. U većini se gradova organiziraju događanja na kojima možete uživati u pečenkama  i, naravno, kušati vrhunska vina.

Martinje se slavi 11.11. u svim većim hrvatskim gradovima. Na taj se dan tradicionalno provodi narodni običaj „krštenja vina“ koji se točnije odnosi na simboličku pretvorbu mošta u mlado vino. Ovaj događaj nije rezerviran isključivo za degustacije vina već se proslava upriličuje dodatnim zanimljivim programima kao što glazbeni koncerti tradicionalne i folklorne glazbe. Uz dobro vino neizostavna je i dobra hrana. Uglavnom se za posjetitelje priprema pečena guska s mlincima.

Na proslavi Martinja možete uživati u nebrojeno mnogo različitih vrsta i sorti grožđa. Kušajte kvalitetne i visokokvalitetne sorte, a ostavite prostora i za kvalitetne sorte za obična stolna vina.

Ondje možete pronaći bijela i crna vina. Cabernet sauvignon zasigurno je najpoznatija sorta crnog grožđa koja je brzo stekla svoje obožavatelje širom svijeta. Od ove sorte vina proizvodi se i kvalitetno polusuho ružičasto vino poznatije pod nazivom Rose.

Od ostalih crnih vina izdvajamo merlot i shiraz.

Najpopularnija bijela sorta vina je graševina. Ima više vrsta ovog vina, a graševina Jarčevo brdo samo je jedna od njih. Ovo vino sadrži manji postotak kiselina što ga čini iznimno ukusnim i idealnim za sve prigode.

Graševina Izborna berba vrhunsko je poluslatko desertno bijelo vino koje će zasigurno zadovoljiti vaša nepca.

Chardonnay je također mnogima omiljeno vino vrhunske kvalitete koje se dobiva od bijele sorte vinove loze.

Bijeli pinot sadrži veći postotak alkohola no prilično je slatkastog okusa.

Martinje je zasigurno najzanimljiviji događaj u godini ne samo svim ljubiteljima vina već i ostalima koji su željni dobre zabave i ugodnog druženja uz koju kapljicu. Vino prave vrhunski stručnjaci koji vješto i s ljubavlju obavljaju svoj posao.

Kvalitetno i vrhunsko vino plod je dugotrajnog uzgoja vinograda koji podrazumijeva zahtjevan posao i potpunu predanost uzgajatelja. Nije riječ samo o sadnji vinove loze i berbi grožđa već o brojnim drugim čimbenicima koji prethode završnom činu. Za dobivanje ukusnih grozdova u vinogradu je potrebno osigurati odgovarajuće mikroklimatske uvjete. Ovo se konkretno odnosi na kvalitetno tlo te optimalnu količinu sunčeve svjetlosti koja je neophodna za rast i razvoj biljke.

Vrijeme i način berbe grožđa također je od velikog značaja. Hoće li se berba obavljati industrijski ili tradicionalno, ovisi o samoj vrsti grožđa i namjeni plodova. Zatim, prerada grožđa u vino i način pohrane istoga, također je odgovorno za njegovu kvalitetu, aromu i okus. Vino se najprije pohranjuje u bačve u kojima dolazi do završne faze razvijanja arome. Nakon toga, vino se čuva u staklenim bocama u tamnim i hladnijim mjestima kao što su podrumi.

Sve više se približava datum 11.11., stoga ga obavezno rezervirajte za posjet proslave Martinja s vašim prijateljima. Zabava, ugodna atmosfera, dobro društvo, odlična hrana i vrhunsko vino! Što vam još treba?

Napominjemo da sva vina koja kušate možete nabaviti po povoljnim cijenama u vinarijama.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *