”Vino je najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih lijekova i najslasnije od svih životnih namirnica”, tvrdio je grčki filozof Plutarh (45. – 125. g), a da ovo nije puko ”filozofiranje” dokazuje mnoštvo činjenica o ljekovitosti vina, kako iz povijesti, tako i iz suvremenog doba.

Papirusi starih Egipćana svjedoče da je vino imalo važnu ulogu u zdravlju već oko 2200. pr. n. e. , a da je vino ljekovito znao je i Hipokrat, otac suvremene medicine, koji je 400 godina pr. n. e. vino koristio kao sredstvo za jačanje, ublažavao njime bolove kod išijasa, liječio rane i crijevne bolesti.
Vino je zadržalo važnu ulogu u zdravstvu sve do kraja 19. ili početka 20. stoljeća, kada su se istraživanja alkohola i alkoholizma drastično promijenila pa se promijenilo i viđenje utjecaja vina na zdravlje. Napokon, početkom 21. stoljeća utvrđeno je da umjerena konzumacija vina blagotvorno djeluje na zdravlje, uglavnom zbog visokog udjela fenolnih spojeva, kao što je resveratrol.
Vino, kao i većina ostalih namirnica, utječe na dnevnu energetsku vrijednost obroka, koja nije toliko zanemariva i uglavnom joj pridonosi etilni alkohol. Naime, vino ima vrlo visoku hranjivu vrijednost, jer jedna litra vina sadrži od 600 do 700 kalorija, a slatka vina sadrže čak 1400 kalorija. Dakle, jedna čaša vina sadrži oko 90 kalorija – poput jednog sendviča. Međutim, vino nema samo energetsku vrijednost, nego i biološku.
ŠTO JE LJEKOVITO U VINU?
Ljekovita svojstva vina kriju se u grožđu. Crveno grožđe izvor je flavonoida, polifenolskih spojeva koji imaju antioksidativni učinak u tijelu. U fermentaciji grožđa, osim što se šećer pretvara u alkohol, stvara se i resveratrol, koji je najsnažniji antioksidans u crnom vinu. Uz to, vino sadrži i:
Vitamine:
Vitamin B1 – upravlja metabolizmom ugljikohidrata
Vitamin B2 – pomaže pri izbacivanju otrovnih tvari iz jetre
Vitamin B6 – sudjeluje u metabolizmu masti; potiče stvaranje krvi i antitijela; spriječava ovapnjenje krvnih žila
Vitamin B12 – važan za stvaranje krvi (samo u crnom vinu)
Vitamin C – stabilizira količinu hormona, pomaže pri stvaranju i zgrušavanju krvi; potiče rad nadbubrežne žlijezde.
Polifenole:
Resveratrol – spriječava upale arterija
Kvercetin – razrjeđuje krv, štiti od raka
Epikatehin – štiti od raka
Katehin – poboljšava sposobnost protjecanja krvi.

Minerale i elemente u tragovima:
Željezo – sudjeluje u stvaranju krvi
Jod – regulira rad štitnjače
Kalcij – jača kosti i zube
Kalij – važan je za upravljanje radom mišića
Bakar – potreban je za obnavljanje pigmenta, za jačanje imunološkog sustava i djelovanje živčanog sustava
Magnezij – sprječava smetnje neurovegetativnog sustava
Natrij – regulira količinu vode i održava ravnomjernu količinu kiselina i lužina u tijelu.

Alkohol iz vina brzo ulazi u krvotok i djeluje na sve dijelove našeg tijela, no ako je konzumacija umjerena, to je djelovanje pozitivno na naš organizam. Alkohol djeluje na probavni sustav (ubrzano lučenje sline i enzima, hrana se brže razgrađuje, općenito bolja probava), na disanje (šire se krvne žile organa za disanje), na srce i krvotok (šire se krvne žile, smanjuje se rizik od krvnih ugrušaka, pozitivno djeluje na krvni tlak, povećava se HDL – dobar kolesterol), na kožu (širenjem žila, pojačana prokrvljenost), na spolne žlijezde (potiče njihov rad), na bubrege, mjehur i jetru (zbog bolje prokrvljenosti organi bolje rade i izlučuju otrovne tvari) te na rad mozga (povećava se opskrba kisikom).

POZITIVNI UČINCI CRNOG VINA NA ORGANIZAM:

Snižava kolesterol – resveratrol snižava razinu lošeg kolesterola u krvi odgovornog za nastajanje plaka u arterijama čija posljedica može biti visoki krvni tlak te srčani udar. Mnoge studije pokazale su kako resveratrol štiti I od moždanog udara, angine pectoris i visokog krvnog tlaka. Crno vino je bogato vitaminom E koji štiti tkivo arterija i vena, a samim time sprječava nastajanje mnogih bolesti krvožilnog sustava.

Pomaže u mršavljenju – na Institutu tehnologije u Massachusettsu provedena su istraživanja koja su pokazala kako određeni sastojci u crnom vinu aktiviraju gen koji je odgovoran za sprječavanje nastanka novih masnih stanica te eliminaciju postojećih.

Pomaže u borbi protiv depresije – resveratrol potiče ispuštanje endorfina, takozvanog hormona sreće koji nam dodatno pomažu u borbi protiv depresije i stresa. Prema tome, ako ste loše volje ili imate problema s depresijom, sjetite se da jedna čaša crnog vina može biti od pomoći, ali naravno, neka to ostane samo jedna čaša dnevno jer sve više od toga vam može samo naškoditi.

Antioksidans – crno vino bogato je polifenolima koji su jaki antioksidansi, što znači da oslobađaju naš organizam od toksina i slobodnih radikala koji uništavaju stanice, pridonose nastanku mnogih bolesti te starenju organizma. Iako je i bijelo vino bogato antioksidansima, crno vino ih sadrži 10 puta više.

Prevencija tumora – znanstvenici sa Sveučilišta Leicester u Velikoj Britaniji su dokazali da konzumacija crnog vina može smanjiti rizik od nastanka tumora debelog crijeva za 50 posto. Resveratrol također može smanjiti širenje tumornih stanica.

Poboljšava memoriju – mnoga istraživanja su pokazala kako je umjerena konzumacija crnog vina korisna za održavanje dobrog pamćenja i kao prevencija Alzheimerove bolesti.