Stiglo je proljeće i pravo je vrijeme za uživanje na otvorenom, a jedna od najomiljenijih
aktivnosti je roštiljanje. Uz sočno i ukusno meso uvijek dobro prija čaša vina. No, znate li koje vino
ide uz koje meso? Da bismo vam olakšali izbor, evo nekoliko savjeta koji će pomoći pri odabiru.

Najvažnije je da se držimo osnovnih pravila sparivanja okusa i imamo na umu masnoću,
strukturu mesa i začine. Ukoliko na roštilj stavimo pileće ražnjiće i bijelo meso, okus će upotpuniti
bijelo vino. Pitate se koje bijelo vino? Ako na roštilj stavite samo pileći file, izaberite neko lakše,
mlado bijelo vino. Ako imate kombinaciju u kojoj ima slanine, bijelo meso če biti aromatičnije,
sočnije i masnije, pa takvo treba biti i vino. Logičan bi izbor Chardonnay ili bilo koje bijelo vino
sličnih karakteristika. Uz pileći batak će odgovarati bijelo vino poput graševine, a u obzir dolazi i
klasičan, lagani i mladi rose.

Svinjski ražnjići ili svinjski vrat, previše su intenzivne strukture za bijelo vino, pa bi ovdje
trebalo prijeći na nešto obojenije, kao što je jači rose sa dosta tanina i strukture ( nikako lagani i
nježni rose) ili laganija crvena vina. Uz ovakva vina dobro će se složiti i pikantna, dobro začinjena, ali
ne previše ljuta,roštilj kobasica.

Crno vino pravi je izbor za pljeskavice i ćevapčiće, ali izbjegavajte elegantna i nježna vina, jer
njihov okus nećete osjetiti pored tako pripremljenog mesa. Pravi je izbor nešto karakterno, ali meko
i sočno. S druge strane, ako odaberete nešto previše taninsko i robusno, može se dogodit loš spoj
okusa u ustima, jer ljuti začini, nikako ne idu sa taninima, pošto potenciraju oporost i gorčinu.
Ukoliko pak, imate na roštilju,juneći odrezak, biftek ili ramstek, Cabernet sauvignon i slična puna,
taninska vina bogate strukture, nemaju alternativu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *