Uživanje u vinu ne predstavlja samo točenje vina u čaše i ispijanje u dobrom društvu.

Kako biste u potpunosti uživali u vinu, potrebno je znati neke osnovne stvari poput:
– Koje je vino prikladno uz koje jelo
– U koje se čaše toči crno vino, bijelo vino, šampanjac…
– Kako se poslužuje vino
– Na kojoj se temperaturi mora ohladiti vino prije posluživanja i sl.

Ukratko rečeno, morali biste poznavati vinski bonton. Nešto više o vinskom bontonu, saznajte u nastavku koji slijedi.

Ono što većini ljudi predstavlja problem jest izbor vina. Pravi ljubitelji vina najprije odlučuju koje će vino poslužiti svojim prijateljima, ukućanima ili gostima, a tek nakon odabira vina donose odluku o jelovniku. No, ipak se u većini slučajeva najprije odabire što će se jesti, a tek potom vino koje se najbolje uklapa u priču.

Vinski bonton kaže da se najprije poslužuje bijelo vino, a zatim crveno ili crno vino. Najprije se poslužuju laka i okusom jednostavna vina, a zatim robusna crvena ili crna vina. Osim toga, najprije se služi mlado, a zatim starije vino.

Temperatura na kojoj se poslužuje određena vrsta vina:
– Pjenušava vina poslužuju se ohlađena na temperaturi od 6°-8°C
– Suha bijela vina i rose poslužuju se na temperaturi do 10°C
– Mlada crna/crvena vina poslužuju se na temperaturi do 18°C
– Starija crna vina poslužuju se na temperaturi do 20°C

Preporučujemo vam da nikad odmah ne vadite sva vina iz hladnjaka, podruma ili ostave, kako biste ih stavili na stol, jer tako pridonosite „kvarenju“ vina.
Osim toga, nikada ne koristite rashladni uređaj koji naglo mijenja temperaturu; naglo mijenjanje temperature na kojoj se čuva vino također može uništiti aromatično bogatstvo vina.

Isto tako, kada morate u zadnji tren zagrijati određena crna/crvena vina, nikad ih ne stavljajte ispred vatre (kamina), a još gore u mikrovalnu pećnicu.

Prije posluživanja vina za stolom, vino se najprije mora kušati, kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja. Savjetujemo vam da ne postavljate vina na svaki stol, već ih izložite na posebnom stolu i to onim redoslijedom kojim se poslužuju.

Vino se najprije prezentira te se okreće naljepnicom prema gostu. Konobar otvara vino te miriši čep. Osim toga, toči sebi malu količinu vina te ga kuša kako bi se uvjerio da se vino nije pokvarilo. Gost zatim odlučuje je li to zaista ono vino koje je tražio.

Prije posluživanja vina, mora se obavezno izliti eventualne kapljice vode iz čaše ili se donosi nova čaša.

Konobar će vino najprije poslužiti damama, a zatim gospodi. A tek kad napravi krug, ponovno će se vratiti do vas i nadosipati vino u vašu čašu. Vino se poslužuje gostu s desne strane. Čaše koje će se koristiti tijekom objeda također moraju biti posložene s desna prema lijevo.

Red posluživanja vina isti je kao i kod posluživanja hrane te se, kao što smo spomenuli, temelji na spolu gosta, prema važnosti gostiju i prema dobi; posljednja osoba koja se poslužuje jest vlasnik, odnosno domaćin.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *