Djeca s nestrpljenjem očekuju 6. prosinca, kada se slavi Dan sv. Nikole. Prije odlaska na spavanje, djeca čiste i postavljaju svoje čizmice u prozor. Ujutro, kada se probude, čizmice obično budu pune slatkiša ili drugih sitnarija.

Sveti Nikola bio je biskup koji je, kako kaže legenda, darivao siromašne ljude, tako što bi im se potajno ušuljao kroz prozor. Danas svetog Nikolu obično prate krampus i anđeli, ovisno o tome jesu li djeca bila dobra ili zločesta. Dobro će dijete u čizmici pronaći slatkiše, dok će zločesta djeca, uz slatkiše dobiti i šibu.

Sveti Nikola rođen je u Maloj Aziji u trećem stoljeću. Ubrzo, Nikolini roditelji umiru te on ostaje sam. Želi postati svećenikom, u čemu i uspijeva. Uskoro mu umire i stric, biskup te su svi mislili kako će ga Nikola naslijediti. Ipak, Nikola je u svojoj skromnosti otišao u Palestinu, gdje je nastavio živjeti samačkim životom. Nakon nekoliko godina vratio se u Malu Aziju, netom nakon što je umro biskupov nasljednik. Ovog puta nije mogao izbjeći situaciju te postaje biskupom. Od tog doba njegova jedina želja bila je pomagati unesrećenima. Postoje i vjerovanja da je Nikola, poput Isusa, činio čudesa. Baš kao i Isus, i Nikola je smirivao uzburkana mora, stoga ga se proglasilo zaštitnikom mornara. Cijeli se život borio protiv nepravde, sve do smrti 6. prosinca. Pokopan je u Miri. Njegovi su ostatci preneseni u Bari, talijanski grad u kojem i danas možete vidjeti njegove relikvije.

Legenda kaže da zapravo darivanje od strane svetog Nikole ima druge korijene. U susjedstvu obiteljske kuće u kojoj je Nikola provodio svoje dane, živio je gospodin koji je izgubio posao i sav svoj imetak. Njegove tri kćeri nisu bile udane, a nisu se ni mogle udati, jer otac nije mogao dati miraz. Kako bi zaradio, otac je prodavao ljepotu i mladost svojih kćeri, čemu su se one odupirale. Sveti Nikola čuo je za tu priču te je uzeo vrećicu i napunio ju zlatnicima. Tijekom noći, potajno se ušuljao u kuću i kroz prozor ubacio zlatnike. Otac je bio ugodno iznenađen te je najprije udao jednu kćer, a nakon što je drugo jutro našao još zlatnika, udao je i drugu kćer. U pripremi da uda i treću kćer, otac je u zasjedi dočekao Nikolu. Prepoznao ga je te cijelom selu obznanio radosnu vijest.

S obzirom na to da je Hrvatska zemlja mornara i ribara, a svetog Nikolu smatraju svojim zaštitnikom, ovaj je blagdan poseban u srcima Hrvata, osobito onih koji žive na obali.
U nekim europskim zemljama sveti Nikola slavi se, kao što smo rekli 6. prosinca, a u drugim 19. prosinca. No ono što je zajedničko za blagdan sv. Nikole odnosi se na darivanje potrebitih. Ipak, darivanje se ne odnosi isključivo na poklanjanje materijalnih stvari; možete darivati ljubav, dobrotu, pomoć, prijateljstvo.
Kao što je spomenuto ranije, djeca se osobito vesele blagdanu sv. Nikole, jer ujutro, kad se probude, u svojoj čizmici pronalaze čokoladne bombone, male igračke, nove čarape, voće ili razne božićne ukrase.
Pojedine države na različite načine slave ovaj blagdan, no svima su zajednički običaji darivanja.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *