Sauvignon je kristalno bijelo vino svijetložute boje. Porijeklom je iz Francuske, iz Bordeauxa. Sauvignon se sadi u brojnim svjetskim vinorodnim krajevima, proizvodeći svježe suhe i osvježavajuće bijele sorte vina. Sauvignon se uzgaja u Francuskoj, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Washingtonu, Kaliforniji i ostalim državama SAD-a. Sauvignon je jedno od najpopularnijih bijelih vina u SAD-u. Često se naziva „travnato vino“. Poznato je po svojoj svježini i osvježavajućem okusu, po visokoj razini kiselosti te malom udjelu šećera.
 
Ovisno o klimi, okus može varirati, no ipak, riječ je o svježem i skladnom okusu. Vino je srednjeg tijela te počiva na dozrelim cvjetnim notama i začinskim mirisima. Poslužuje se ohlađen na temperaturi od 10°C, a najbolje se slaže uz lagana riblja jela, rižoto, salate ili tjesteninu.

U vinu se očituju okusi zelene jabuke, limete i breskve, ovisno o stupnju zrelosti grožđa. Ono što Sauvignon čini jedinstvenim u odnosu na ostala bijela vina jesu njegovi herbalni okusi paprike, ogrozda i trave.
 
Velika većina Sauvignon vina poputno su suha, iako je poznato da pojedini proizvođači u regijama Novog Zelanda ili Kalifornije ostavljaju nekoliko grama više nefermentiranog šećera da bi dobili bogatiju teksturu.
 
Berba Sauvignona
Sorta grožđa dozrijeva prilično rano. Preporučuje se ručna berba grožđa, jer se tijekom strojne berbe lako mogu oštetiti bobice. Srednje je osjetljiva na gljivične bolesti, dok je više osjetljiva na nametnike koji obitavaju u vegetaciji trsa. Sorta uspijeva na raznim tlima koja nisu previše vlažna i plodna. Za nju je idealna suha i topla klima.

Grozd je male do srednje veličine, cilindričan ili slabo konusan, uglavnom s jednim krilom. Bobice su žutozelene boje,  srednje veličine i okruglog oblika.
S obzirom na to da rodnost ovisi o pravilnoj i pravovremenoj rezidbi, iznimno je važno održavati dobru ravnotežu vegetacije.
 
Cabernet sauvignon

 Cabernet sauvignon je sorta crnog grožđa poznata po debeloj koži otpornoj na sve vremenske prilike. Riječ je o jednoj od najcjenjenijih sorti crnog grožđa. Uzgaja se u gotovo svakoj zemlji koja proizvodi vino; od kanadske doline Okanagan do Libanona. Cabernet sauvignon osobito je prepoznatljiv i u Bordeauxu, gdje se često miješa s Merlotom ili Cabernet Francom.
 
Unatoč svojoj važnosti u industriji, riječ je o relativno novoj sorti vina koja je nastala miješanjem Caberneta Franca i Sauvignon Blanca tijekom 17. stoljeća u jugozapadnoj Francuskoj. Njegova popularnost često se pripisuje jednostavnosti uzgoja – grožđe ima debelu kožu, relativno je otporno na mraz te trulež i insekte.

Već dugi niz godina nije bilo razjašnjeno podrijetlo Cabernet Sauvignona, stoga je okruženo brojnim mitovima. Vjeruje se da je riječ „sauvignon“ izvedena iz francuske riječi koja znači „divlji“.
Cabernet Sauvignon je poznat po svojoj žarko crvenoj boji, punom tijelu i sadržaju alkohola koji je iznad 13,5%. U nekim zemljama sadrži i do 15% alkohola. U mirisu dominira crveno bobičasto voće, točnije asocirajući na borovnicu i višnju. Vino je iznimno skladnog okusa, s neznatnim naznakama tanina.

Cabernet Sauvignon je vino koje treba piti uz jelo, ako u obzir uzmemo njegovu kiselost, tanin i alkohol. Ne postoje općenita pravila, iako se idealno slaže uz razna jela od crvenog mesa, uz gulaše, zrele sireve ili mesnatiju ribu. Poslužuje se na temperaturi od 16-18°C.
 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *