Graševina je mnogima omiljeno bijelo vino pripremljeno od bijele sorte grožđa. Ujedno, riječ je o jednom od najpopularnijih bijelih sorti. Radi se o suhom vinu sa srednjim udjelom alkohola i ekstrakta.

Ovo je vino najzastupljenije u kontinentalnim vinogorjima, a proizvodi se od najpoznatije bijele sorte vinove loze. Sadrži nešto veći udio šećera te nešto manji postotak kiselina. Zelenkasto žute je boje, skladnog okusa i arome.
Danas je najrasprostranjenija u srednjoj i istočnoj Europi, a glavni razlog su, dakako, klimatski uvjeti.
 
Postoji nekoliko vrsta graševine.
 
Graševina jarčevo brdo: bistro polusuho vino, živahne žućkaste boje. Ima ugodni voćni miris s nježnim botritisnim tonovima. Dok uživate u ovoj dobroj kapljici, u mirisu ćete osjetiti orašaste plodove i nijanse meda. Stajanjem vina u čaši, otvara se blagi miris breskve. Graševina jarčevo brdo savršeno se slaže s jelima srednje začinjenosti, pikantnim sirevima i sličnim jelima. Zbog blagog ostatka šećera, osobito će zasladiti vaše nepce nakon tradicionalnih baranjskih jela s paprikom. Idealno za serviranje na temperaturi između 10 – 12 °C.
 
Graševina premium: polusuho vino, bistre žute boje. U vinu dominiraju voćne note uz dodatak herbalnih. Vino karakterizira ugodna aroma prezrelog prosušenog voća i jesenskih jabučnih sorti. Okus graševine premium je harmoničan, bogat i pun, zbog čega je djelomično zaslužan blagi ostatak šećera. Ovo vino poslužuje se na temperaturi od 10 – 12°C, a idealno se slaže uz jela srednje začinjenosti. Osim toga, možete ga poslužiti i uz laganije i srednje tvrde sireve.
 
Graševina classic: bistro suho vino, nježno žute boje. Glavne karakteristike ove ukusne kapljice jesu svježina i lepršavost, zahvaljujući ranijem roku berbe i hladnoj fermentaciji. Svojim mirisom vino podsjeća na mlade kruške i jabuke. Ima tek naglašene kiseline, koje se vrlo dobro uklapaju u ostale okuse koji se prožimaju u vinu. Graševina classic idealna je za poslužiti uz lagana jela od ribe, uz bijelo meso, tjesteninu, salate i rižoto. Servira se ohlađeno na temperaturi od 8 – 10°C. 
 
Od ostalih bijelih vina svakako valja izdvojiti:
 
Chardonnay: vino koje se dobiva od francuske sorte bijelog grožđa, a ime je dobilo po selu u kojem se počela uzgajati. Osim u Francuskoj, ova vinska sorte uzgaja se i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Riječ je o laganom vrhunskom vinu voćne arome, bistre slamnatožute boje. Za vino je karakteristično oslobađanje nota citrusa. Stajanjem vina u čaši stvaraju se arome tropskog voća. Chardonnay se poslužuje uz laganu hranu, rižoto ili tjesteninu. Poslužuje se na temperaturi od 10 – 12°C.  
 
Bijeli pinot: dobiva se od bijele sorte vinove loze. Ova su vina prilično ispunjena alkoholom, no ugodne su arome i skladnog okusa. Uspijeva u svim kontinentalnim predjelima Hrvatske.
 
Sauvignon: kristalno bistro vino, blago žućkaste boje. U vinu se osjete primjese začinskih mirisa. Sauvignon je vino svježeg i skladnog okusa. Poslužuje se na temperaturi od 10°C, a savršeno se uklapa uz lagana jela od ribe, bijelo meso, salatu i rižoto.
Muškat žuti: poluslatko vino, bistre žute boje. Prevladava voćni karakter dinje s primjesama jorgovana. Skladnog je okusa te je idealno za zasladiti nepce uslijed slatkih deserta ili intenzivnijih sireva. Mnogi ga konzumiraju prije jela, kao aperitiv. Poslužuje se na temperaturi od 8 – 10°C. 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *