Slatka vina često su pogrešno shvaćena i potcijenjena. Najčešće idu kao manje primjetan
dodatak uz dobar desert. No, neka slatka vina su desert sama po sebi, ne zbog visoke slasti u njima
već zato što su zaista posebna po mnogo čemu i što mogu dati potpuno drugačiji užitak u odnosu na
ostala, ”standardna” vina.

Magičnim spojem aroma, balansom između kiselog i slatkog mogu
ostaviti bez daha.

Dijele se na polusuha, srednje slatka i slatka, sa nivoom slatkoće koji je uglavnom određen
regionalnim propisima i klasifikacijama. Veoma važan faktor kod slatkih vina je već spomenuti
balans između kiselina i slasti, koji je bitan zbog krajnjeg doživljaja kada pijemo vino, jer ukoliko je
nivo kiselina suviše nizak, osjećaj slasti može biti nezanimljiv.
U zavisnosti od načina proizvodnje postoji nekoliko tipova slatkih vina, a najveća želja svih
proizvođača je proizvesti vino sa visokim sadržajem šećera i alkohola. Taj cilj može se ostvariti na
nekoliko načina: uzgajanjem grožđa na način koji bi omogućio da se prirodnim putem dostigne
dovoljan nivo šećera i za slast i za alkohol, dodavanjem šećera prije ili poslije fermentacije,
dodavanjem alkohola, izdvajanjem vode iz bobice s ciljem koncentriranja soka i šećera, u toplim
klimatskim regijama sušenjem grožđa ili u vlažnim krajevima uporabom plemenite plijesni koja
koristi vodu iz bobice i tako je isušuje.
Slatka vina se mogu proizvoditi od mnogih sorti, a u ponudi naše vinarije možete pronaći
Graševinu IB i Ledeno vino.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *