Pravilno čuvanje vina nužno je kako bi se održala njegova kvaliteta, okus i aroma na duže vrijeme. U nastavku donosimo nekoliko savjeta o čuvanju vina, koje preporučujemo da primijenite i u vlastitim domovima, vinarijama, trgovinama…

1. Vino držite na tamnom mjestu: na kvalitetu vina najviše utječe sunčeva svjetlost, stoga je najvažnije da neotvorenu bocu vina čuvate na tamnom mjestu, dalje od izravnih sunčevih zraka i instalacija za fluorescentno svjetlo. Postoji razlika i u vinskim bocama; one tamnije mogu u sebi imati ugrađene UV filtere. No, ipak, ova zaštita nije sama po sebi dovoljna, jer određena količina UV zraka svakako može prodrijeti kroz staklo. Ako nemate mogućnost da u potpunosti zaštitite vino od utjecaja svjetla, možete zamotati bocu krpom i odložiti je sa strane.
2. Položite boce na stranu: boce vina koje imaju pluteni čep čuvajte tako što ćete ih položiti na stranu. U suprotnom, uspravno stajanje boce uzrokovat će sušenje čepa i prodor zraka, što će uzrokovati kvarenje vina.
3. Stalna temperatura: ako planirate čuvati vino preko godinu dana, savjetujemo vam da ga držite u hladnjaku; ponekad se ni u podrumima ne može osigurati dovoljno hladni uvjeti za čuvanje vina.
a. Temperatura od 24°C maksimalna je temperatura prostora na kojoj bi se smjelo čuvati vino, no to opet ovisi o vrsti vina. Ipak, za raznovrsne vinske kolekcije, vino je potrebno čuvati na temperaturi od 12°C.
b. Za očuvanje kvalitete vina potrebno je održavati stalnu temperaturu prostora u kojem se skladišti vino. A sve se eventualne promjene u temperaturi trebaju događati polako. Jer što su veće i naglije promjene, vino će se prije pokvariti.
4. Ne premještajte vino: nije preporučljivo da pomičete skladištene boce vina, jer i to, između ostaloga, može loše utjecati na njegovu kvalitetu. Jednom kad postavite bocu na mjestu, nastojte ju više ne premještati.
5. Vlažnost na 70%: potrebna je određena relativna vlažnost zraka (70%), kako bi se spriječilo sušenje čepa. Sušenje čepa može uzrokovati prodor zraka, što utječe na kvarenje vina. Redovno pratite uvjete u prostoru u kojem čuvate vino te pripazite da vlažnost zraka ne dosegne više od 70%.
6. Različita vina, različiti uvjeti čuvanja: crvena, roze i bijela suha vina prije posluživanja ohladite na temperaturi od 8°-14°C. lagana crna vina na temperaturi od 13°C. Tamna crna vina na temperaturi od 15°-19°C, a pjenušava vina i šampanjac na temperaturi od 6°-9°C.
7. Bocu otvorenog bijelog vina čuvajte u vinskom podrumu: ako nemate podrum, bocu slobodno možete odložiti i u hladnjak. Do je dovoljno za očuvanje boce idućih tri do pet dana. Ako želite produžiti „rok“ vina, nabavite posebni zatvarač s pumpicom.
8. Crno vino ne morate vraćati na mjesto njegova skladištenja. Jednostavno zatvorite bocu i odložite na tamno mjesto.
9. Ne odlažite vino pored lako kvarljive hrane kao što su sirevi, povrće ili voće.
10. Vino koje ste čuvali izvan temperaturnih uvjeta, može imati drugačiji ukus. No ono nije štetno za vaš organizam. Ne morate ga baciti, već ga iskoristite pri kuhanju.
11. Ako planirate čuvati vino na relativno duže vrijeme, u potpunosti mu osigurajte prostor siguran od utjecaja svjetla, topline i ostalih čimbenika koji utječu na njegovu kvalitetu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *